Miklos Nyiszli - Byl jsem ...

Byl jsem Mengeleho asistentem

Nakladatel: Academia 2010
Rozebráno
221 Kč
pohlídat

Anotace

Autor, lékař z oblasti Sedmihradska, byl jako maďarský žid deportován v roce 1944 do Osvětimi, kde strávil osm měsíců. Díky své odbornosti a znalosti němčiny byl při selekci vybrán Josefem Mengelem, aby prováděl pitvy obětí jeho zrůdných experimentů. Jako prominentní vězeň poznal zblízka nelidské praktiky „anděla smrti“ při pseudovědeckém výzkumu...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Přečetla si knihkupkyně z Trutnova

Kniha s opravdu silným příběhem, která stojí za přečtení!
Je psána formou deníku s úmyslem informovat svět o tom, co ve skutečnosti se tenkrát vlastně dělo pod rukama Josefa Mengeleho, který byl označován také jako Todesengel (“anděl smrti”).
Některé pasáže jsou v knize líčeny velmi podrobně...
Více

Poměrně krátká ale šokující kniha, kterou je těžko komentovat a přiřazovat jí příslušné 'hvězdičky.' Máte-li dost síly, doporučuji. Jenom nechápu, proč její vydání u nás přišlo až po více než 60-ti letech.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Mengele

(...) Nyiszli sepsal vzpomínky na Mengeleho a osobní svědectví o fungování "lékařské praxe" v Auschwitz-Birkenau bezprostředně po svém návratu domů na konci války. Poprvé vyšly "paměti" Mengeleho asistenta v maďarském originále už v březnu roku 1946 a pochopitelně vzbudily obrovskou pozornost. Teď konečně vycházejí i v českém překladu. (...) Nyiszli přináší osobité svědectví. Nepoznal lágr ve špinavých hadrech, nevyhladověl na kost, nečelil dennodenní tvrdé práci ani sadistickému bití ze strany osvětimských bachařů. O svůj život se však Nyiszli dennodenně bál stejně jako jeho souputníci v přelidněných barácích: jako lékař-vězeň, Žid a nadto nepohodlný svědek šílených pokusů byl dříve či později určený k likvidaci. (...) Nyiszli se ve své knize příliš nezabývá podrobnostmi z vlastního života (z jeho osudu "před Osvětimí" se čtenář dozvídá jen nezbytné minimum) a užívá úsporný způsob vyprávění. Díky tomu kniha, která i do zdánlivě nejprobádanějšího období moderních dějin přináší nové poznatky, působí neobyčejně autenticky.

Hrůzyplná kniha

(...) V předmluvě ke svému svědectví Miklós Nyiszli píše, že jeho cílem "není snaha o literární úspěch..." a že "rukou lékaře, nikoliv perem reportéra, je (ty hrůzy) také nyní líčím". Ale to je jinak! - Nyiszliho pohled je lékařský, ale zdaleka nejen takový: Ano, popisuje průběhy a příznaky chorob, prováděné pitvy, rozličné příčiny úmrtí; nebo když na něj, ležícího obličejem k zemi, míří zbraň esesáka, uvědomí si, jak se mu v případě výstřelu rozstříkne mozek, co v tom okamžiku nastane v lebce, protože už kdysi, před válkou, jako soudní lékař, ohledával mrtvoly i po různých mordech. Ale v nemenší míře je to pohled lidský, humanistický včetně vědomí, kolik humánního toho v sobě aktér musel potlačit, jak obalit a otupit musel své nervy, aby v osvětimské mašinerii přežil.

Byl jsem Mengeleho asistentem

Maďarskému pohledu na zvěrstva druhé světové války se již dostalo nejednoho literárního zpracování, z nichž hned několik je jich běžně dostupných i českému čtenáři. Stejně tak o postupech, které udržovaly v chodu nacistické pracovní a vyhlazovací tábory, není díky pečlivé německé evidenci těžké získat poměrně jasnou představu.
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Byl jsem Mengeleho asistentem
Autor:
Nyiszli, Miklos
Nakladatel:
Academia
EAN:
9788020017574
ISBN:
978-80-200-1757-4
Doporučená prodejní cena:
245 Kč
Originál:
Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az Auschwitz-I krematóriumban
Překlad:
Gálová, Dana
Popis:
1× kniha, vázaná, 196 stran, česky
Rozměry:
13,7 × 20,6 cm
Rok vydání:
2010 (1. vydání)