Anne Michaels - Zimní krypta

Zimní krypta

Nakladatel: Odeon 2009
Rozebráno
- 11%
215 Kč
pohlídat

Anotace

Kdyby šlo o film, začínal by titulkem: Egypt, 1964. Chrám v Abú Simbelu je kus po kuse přemisťován o 60 metrů výše, neboť se nachází pod hladinou budoucí gigantické Asuánské přehrady. Velkolepý a ušlechtilý čin, zatímco Núbijci, tradičně žijící na březích Nilu, jsou vysídlováni do vzdálených míst. Práci koordinuje Angličan Avery Escher, který...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Hřbitovy jako kolektivní historie

(...) Hlavními hrdiny Zimní krypty jsou botanička Jean a inženýr, malíř a architekt Avery, kteří se seznamují během stavby přehrady na řece svatého Vavřince v Kanadě roku 1957 a později vytvoří ideální manželský pár. Kromě lásky sdílejí zájem o krajinu, komunitu a lidské osudy, které se radikálně mění ve jménu pokroku. Ke zbudovaným vodním nádržím, kvůli nimž se musejí stěhovat lidé i chrámy, jsou od počátku skeptičtí: vědí, že se tak zpřetrhá pouto mezi minulostí a přítomností. (...) Tendence prohlašovat se však naštěstí ztrácí v bohatosti jazyka: výsledek tak není kázání, nýbrž básnická vize, v níž jako metafora slouží už samotný titul, který autorka objasňuje na příkladu zmrzlé kanadské půdy, do níž nelze v zimě vykopat hrob.

Románem se dnes domluvíte všude

(...) Román Zimní krypta však převrací hodnotovou nadvládu lidí moderních nad primitivy. Moderní svět se vyznačuje primitivní otupělostí, která je kombinací nevšímavosti a zapomnětlivosti. "Primitivní" svět lyriky má naopak moc nás zachránit před citovým vyhasnutím, před životem bez lásky - hlavně lásky k místům, v nichž je lidem souzeno žít. Anne Michaelsová je diverzantka románové formy: předstírá, že mluví stejnou řečí jako my moderní lidé. Ve skutečnosti se nás snaží naočkovat vnímavostí, jíž by ochromila naše rychlé a povrchní žití. (...) Lyričnost jejich románů má kořeny v touze zastavit čas. Jeví se ve snaze vdechnout každé skutečnosti symbolický rozměr a obecnou platnost. Románové postavy jako by vzešly z lyrické básně: neměnná jednota vnímání a zkušenosti jejich "já" převažuje nad nepředvídatelností osudových zvratů způsobených jednáním a vyprávěním.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Zimní krypta
Autor:
Michaels, Anne
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020713001
ISBN:
978-80-207-1300-1
Doporučená prodejní cena:
269 Kč
Originál:
The Winter vault
Překlad:
Dienstlerová, Petra
Popis:
1× kniha, vázaná, 280 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)