Petr Hofman, Jaroslav Hrbek, Stanislav Kokoška, Vladimír Pilát, Vít Smetana - Draze zaplacená ...

Draze zaplacená svoboda I.+II.

Nakladatel: Paseka 2009
Rozebráno
531 Kč
pohlídat

Anotace

Dějiny druhé světové války jsou i dnes, po více než šedesáti letech od jejího konce, stále žádaným a vyhledávaným tématem. Práce historiků z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR pod vedením Jaroslava Hrbka se snaží ozřejmit problematiku osvobozování Československa v širokém kontextu dějinných událostí. Autoři se soustředili především na rovinu...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Československo 1944 - 1945: draze zaplacená svoboda

V nakladatelství Paseka vyšla dvojdílná reprezentativní publikace o závěru druhé světové války na území bývalé ČSR. Kniha mapuje události donedávna opředené sítí ideologických mýtů a shrnuje dvě desetiletí badatelského úsilí předních českých historiků moderních dějin. Dílo je zároveň posledním plodem dlouholeté práce vojenského historika Jaroslava Hrbka, jenž byl ústřední osobností autorského kolektivu, avšak během finálních redakčních úprav textu nečekaně zemřel. Hrbek v knize podává obraz bojových střetů na československém území včetně Podkarpatské Rusi, líčí strategické koncepce Spojenců, Slovenské národní povstání i boje na Dukle. Pečlivý poznámkový aparát prozrazuje vliv práce Johna Ericksona Road To Berlin, ale též kritické ocenění informační i memoárové hodnoty starších sovětských děl, jež dnes obvykle plní spodní police antikvariátů.

V patách sovětského vojáka

Český vztah ke konci druhé světové války je dodnes zatížen hromadou mýtů a nesmyslů, ať už vznikly spontánně nebo byly dílem bolševické propagandy. Jak se ukázalo třeba při oslavách šedesátého výročí osvobození, dosud nevíme, jak vlastně na zlomové jaro 1945 pohlížet: přinesly nám sovětské tanky svobodu? Anebo nás Rusové přišli schlamstnout, a tudíž bychom měli onu dějinnou chvíli vnímat především jako přechod od jedné totality ke druhé? S tím souvisí další otázky: stali jsme se na sklonku války obětí velmocí, které si rozdělily sféry zájmu? Anebo si za únor 1948 a více než čtyřicet let trvající postavení sovětské gubernie můžeme (spíš) sami? Odpovědi lze hledat v nové knize kolektivu historiků vedených Vítem Smetanou a Jaroslavem Hrbkem Draze zaplacená svoboda - Osvobození Československa 1944-1945.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Draze zaplacená svoboda I.+II.
Autor:
Hofman, Petr, Hrbek, Jaroslav, Kokoška, Stanislav, Pilát, Vladimír a Smetana, Vít
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788071859758
ISBN:
978-80-7185-975-8
Doporučená prodejní cena:
590 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 712 stran, česky
Rozměry:
17 × 23,5 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)