- Zastihla je noc

Zastihla je noc

Nakladatel: Opus 2009
Rozebráno
538 Kč
pohlídat

Anotace

Francie byla od poloviny devatenáctého století až do konce třicátých let století dvacátého vyhledávaným cílem českých výtvarných umělců. Jezdili tam za známými mistry, přitahovala je kosmopolitní atmosféra pařížské školy. Snem každého z nich bylo se v Paříži prosadit, uspořádat výstavu, získat uznání pařížské kritiky. S historickým vývojem se...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Samozrejme ťažšie hodnotiť odbornejšiu knihu oproti románu. Každopádne veľmi dobre spracovaná téma doložená množstvom fotografií a dokumentov. Zaujímavé príbehy českých a slov.umelcov, ktorí pred a počas 2.svet.vojny museli nútene zostať v exile. Odporúčam všetkým milovníkom umenia.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jaroslav Formánek

(...) Kniha Zastihla je noc tuto obdivuhodnou aktivitu zoufalých lidí bez domova, schopných vytvářet nadčasová umělecká díla, popisuje ve dvou částech. Ta první se týká vzniku a smutného konce zmíněného domu kultury: jeho obyvatele francouzská policie podezírala ze špionáže, čekalo je několikaměsíční věznění a poté dobrodružná cesta přes Maroko a Martinik do Spojených států. Druhá část popisuje životy výtvarníků, kteří ve Francii zůstali po celou dobu války, podíleli se na odboji, nebo skončili jako malířka a pražská rodačka Edita Hirschová v Osvětimi. Osudy českých a slovenských umělců ve Francii let 1938-1945 vypovídají nejenom o tom, že velký tvůrce dokáže vytvořit dílo i v nuzných podmínkách, jsou také připomínkou doby, kdy o Evropě rozhodovaly velmoci, a ukazují, kam to vedlo. Čtenáře proto nemůže nenapadnout, jak dobré je žít ve společenství, které se sice obtížně, ale přece jen nutí k tomu naslouchat všem a jejich zájmy vyrovnávat.

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Zastihla je noc
Nakladatel:
Opus
EAN:
9788087048160
ISBN:
978-80-87048-16-0
Doporučená prodejní cena:
598 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 180 stran, česky
Rozměry:
23 × 21 cm
Rok vydání:
2009