Josef Čermák - Zápas jménem ...

Zápas jménem psaní - O životním údělu Franze Kafky

Nakladatel: B4U Publishing 2009
Rozebráno
672 Kč
pohlídat

Anotace

Výpravná publikace věnovaná Franzi Kafkovi, jednomu z nejvýznamnějších prozaiků světové literatury 20. století. Kafkův život, práce, rodina a přátelé v kontextu s jeho dílem ve výjimečném provedení v dárkovém pouzdře a přílohou s archivními dokumenty. Kniha je stejnou měrou určena čtenářům Kafky, jakož i lidem, kteří se k seznámení s jeho texty...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Franz Kafka v Čechách ležící, spící

(...) Publikace uložená v luxusní krabici se skládá ze dvou "knih": první obsahuje Čermákův životopis Franze Kafky, v druhé jsou jako v pořadači uloženy faksimile Kafkových rukopisů. To vše dohromady ve formátu, na jakém se za Kafkových časů úřadovalo - tento text se prostě má číst ze stejných papírů, na jaké pražský autor kdysi v noci vrhal své texty. Celek pak chce čtenáře oslovit trojím rovnocenným způsobem: Čermákovým textem, citacemi z díla Franze Kafky a obrazovým materiálem. Dohromady to funguje. (...) Čermákovy "dějiny recepce Kafky v Čechách" však neodkazují jen k interpretům ideologizujícím. Autor se pozastavuje také nad pasivitou české univerzitní germanistiky, jež za první republiky nezareagovala na německá vydání Kafkových románů a próz z pozůstalosti, které ve světě založily spisovatelovu slávu. Ačkoliv nejslavnější Kafkův interpret Max Brod žil až do roku 1938 v Praze a vydával zde v němčině Kafkovo souborné dílo a napsal jeho životopis, v práci českých germanistů se to neprojevilo.

Kafka k přehrabání

(...) První část patří studii známého badatele Josefa Čermáka, který se na sto čtyřiceti stranách zastavuje u klíčových okruhů Kafkova života i díla. Osy tvoří rodina, ženy, přátelé, úřad a psaní, nemoci. V úvodní kapitole popisuje Čermák Kafkovu dlouhou cestu ke slávě. To by však samo o sobě, až na luxusnější úpravu na křídovém papíře a důraz na obrazovou část, nebylo zase tolik zvláštní. Kuriozita titulu spočívá v druhém svazku, který na první pohled spíš připomíná kancelářské šanony. Poklady v jednotlivých "kapsách" se může čtenář dle libosti přehrabovat: tu vytáhnout úřední potvrzení, tu se začíst do dobového článku, jindy se pokochat Kafkovou pohlednicí sestře Ottle z Paříže. Vše působí autenticky včetně formátu, zbarvení papíru a inkoustu. Některé texty jsou v němčině, zmiňovaná korespondence je přeložena v úvodní brožurce.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Zápas jménem psaní - O životním údělu Franze Kafky
Autor:
Čermák, Josef
Nakladatel:
B4U Publishing
EAN:
9788087222119
ISBN:
978-80-87222-11-9
Doporučená prodejní cena:
790 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 144 stran, česky
Rozměry:
21,1 × 32,4 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)