Hanif Kureishi - Láska ve smutné době

Láska ve smutné době

Nakladatel: Dokořán 2009
Rozebráno
239 Kč
pohlídat

Anotace

Hanif Kureishi patří k nejnadanějším a nejúspěšnějším spisovatelům současné Británie a Láska ve smutné době je jeho vůbec prvním souborem povídek. Hrdinové všech deseti příběhů mají mládí většinou úspěšně za sebou a nejsou si jistí, co by mělo následovat – a tak hledají únik v drogách, sexu či náboženství. Kureishi má jedinečnou schopnost...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Hanif Kureishi

Desítka povídek, z nichž se skládá soubor Láska ve smutné době, by mohla snadno posloužit jako předváděcí vzorkovník Kureishiho navracejících se motivů a témat. Nalezneme v ní příběhy utvrzující autorovu pověst postkoloniálního vypravěče, který s vždypřítomným ironizujícím nadhledem popisuje obtížnost udržení si vlastní identity v svíravě " laskavém" prostředí multikulturní Británie, a vrací se i téma rozpadu partnerského vztahu, nejrůznějších variant vyhasínání. (...) Nejzdařilejšími texty sbírky se zdají být povídky, ve kterých drobný rozsah vede autora k zhutnění vyprávění, k redukci až na momentky téměř anekdotického charakteru (My přece nejsme židi, Můj syn fanatik, Příběh o lejně); právě v nich se vypravěčská síla depresivního komika amorální postmoderny vyjevuje nejprůrazněji.

Smutní lidé dělají smutné věci

(...) Láska ve smutné době je soubor deseti volně propojených povídek, ve kterých Kureishi navazuje na svá obvyklá témata - vyhrocený nacionalismus, problémy emigrantů, manželské nevěry a obecně komplikované mezilidské vztahy redukované na nepřátelské soužití ze zvyku. Kureishi povídky nepropojuje nijak dogmaticky a jednoznačně na první pohled; příběhy na sebe navazují spíše volně, depresívní atmosférou s kapkou nesentimentální naděje na konci leckterého vyprávění. Spisovatel nepotřebuje stejné postavy ani opakující se dějové zápletky. Společné všem povídkám je spíše různorodé pojetí lásky; ta v autorově podání dávno není žádnou idylkou, poetickým románkem. Kureishi sleduje proměny citů v postmoderní době, vnímá je tam, kde by je jiný už nehledal. Postavy utíkají k drogám, alkoholu, náboženství, rodinná pouta nefungují, jak by měla. Děti emigrantů žijí v zemi, kde se necítí doma, ale nemají se kam vrátit, uvízly v meziprostoru.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Láska ve smutné době
Autor:
Kureishi, Hanif
Nakladatel:
Dokořán
Edice:
Moderní světová próza
EAN:
9788073632557
ISBN:
978-80-7363-255-7
Doporučená prodejní cena:
265 Kč
Překlad:
Knápková, Martina
Popis:
1× kniha, vázaná, 216 stran, česky
Rozměry:
15 × 20,5 cm
Rok vydání:
2009