Jerzy Plazewski - Dějiny filmu
Doručení po ČR zdarma

Dějiny filmu

Nakladatel: Academia 2009
Rozebráno
931 Kč
pohlídat

Anotace

Dějiny filmu 1895-2005 jsou dějinami nejrozšířenějšího druhu umění z pohledu nestora polské filmové kritiky, Jerzyho Płażewského. Napsal je s jedinou myšlenkou - aby byly opravdu čteny a aby se informace s jeho komentářem dostaly k co největšímu počtu především mladých čtenářů, kteří o slavné éře moderního evropského filmu slyšeli jen z doslechu. A...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

KNIHA: Dějiny filmu

(...) Myslím, že český čtenář a divák může být hrdý na hodnocení českého filmu ze strany autora knihy. V záplavě americké produkce autor vyzdvihuje naturalizovaného Američana Miloše Formana, ale i jiné tvůrce, kteří přišli do USA odjinud a významně formovali a formují film. V celé knize samozřejmě září známá jména Melies, Bergmann, Chaplin, Dovženko, Pudovkin, Kurosawa, Grifith, Kubrick, ale dozvěděl jsem se i o tvůrcích, o kterých jsem nikdy neslyšel, včetně jednoho pražského Němce. Pro mě a jiné čtenáře tak kniha může být přehledem, které významné filmy jsem ještě neviděl a vidět bych měl. Našemu divákovi samozřejmě jsou dobře známé české či slovenské filmy, které zmiňuje, ale přesvědčí se, že náš film má v zahraničí docela slušný kredit. Je ovšem otázka, jestli tomu tak je i u masového diváka. Vzhledem k orientaci autora knihy a pozornosti, které věnuje našemu regionu je kniha výbornou příručkou pro milovníky kvalitního filmu u nás.

Četba pro diváky

(...) Lepší publikace na dané téma u nás od časů Sadoulových Dějin světového filmu, tedy během posledního půlstoletí, patrně nevyšla. V časech, kdy se poznání drobí do co nejdetailnější specializace, je téměř neuvěřitelné, že se jeden člověk pokusil o celkový náhled na více než stoletý běh dynamicky se rozvíjející oblasti, v níž se umění setkává s rozvojem technologií i se zákonitostmi průmyslové výroby. (...) Autor mísí výklad o nejvýznamnějších dílech, s detaily z tvůrčího života režisérů, herců či kameramanů, přibližuje vývoj žánrů, vývoj filmové "řeči" i filmové teorie. i přes vysokou odbornost jsou Dějiny filmu srozumitelné širokému publiku. A nehalí se do alibistického hávu všeobjímajícího vkusu. (...) Živý jazyk a styl, hutná fakta, šíře zprostředkovaného - to jsou hlavní přednosti Dějin filmu. Autor je psal proto, aby zesílil zážitek, který čtenář - divák bude pociťovat při sledování filmových děl.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Dějiny filmu
Autor:
Plazewski, Jerzy
Nakladatel:
Academia
EAN:
9788020016898
ISBN:
978-80-200-1689-8
Doporučená prodejní cena:
1 095 Kč
Originál:
Historia filmu 1895-2005
Popis:
1× kniha, vázaná, 904 stran, česky
Rozměry:
17 × 24 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)