Raymond Roussel - Africké dojmy

Africké dojmy

Nakladatel: Dauphin 2009
Rozebráno
385 Kč
pohlídat

Anotace

Narozen 20. ledna 1877 v Paříži, hudebně nadaný Raymond Roussel vystudoval konzervatoř, ale již velice záhy se cele oddal poezii. V roce 1897 vydal svůj první román ve verších (La Doublure), jehož naprostý neúspěch se stane příčinou neurastenie z níž se již nikdy nevyléčí. Přesto však v roce 1904 publikuje pod názvem La Vue tři poémy, v nichž...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Román utkaný na divném stavu

(...) Románový text, dělený do šestadvaceti římsky číslovaných oddílů, lze dále rozdělit na dvě části. První je dlouhý popis galapředstavení plného bizarních vystoupení mnoha zúčastněných aktérů, mezi nimiž se konají i neméně bizarní léčení a popravy (I. - IX.). Druhá část je objasňováním každého z výstupů a jednotlivých podrobností představení ve vztahu k účinkujícím a císaři Talouovi VII., jeho dceři a dvoru. (...) Důležitou roli hrají důmyslné stroje, mechanismy a objevy zajímavých substancí, jako je mechanický šermíř, mechanický malíř, magnet na cokoli, lepidlo ze slin umírajícího hlodavce a mnohé další (třeba i hypnóza je stroj). Stroj představuje dokonalý prostředek pro dosažení nějakého cíle. Byť jsou to všechno stroje, které buď nemají praktický účel, nebo jejich autoři nechtějí, aby k takovému účelu byly použity.

Nikdo nebyl tak neznámý i slavný

(...) Již na první pohled je to nezvyklá a náročná četba, kniha plná zdánlivě libovolných epizod, nálezů a vyprávění, které však mají jistý smysl, svou vlastní logiku, nezaměnitelný humor a bezprostřední absurditu. Jednou z pozoruhodných zvláštností knihy je, že téměř všechny scény se v ní vypravují dvakrát. Nejprve je autor popisuje coby slavnostní představení, v němž ožívá zázračný imaginární svět plný neuvěřitelných přístrojů, automatů, vynálezů a dobrodružství, podruhé líčí jejich vznik a zřetězení. (...) Roussel na základě téměř banálního příběhu vystavěl vzrušující imaginární svět, který doslova vymazal i ty nejmenší záblesky reality.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Africké dojmy
Autor:
Roussel, Raymond
Nakladatel:
Dauphin
EAN:
9788072722167
ISBN:
978-80-7272-216-7
Doporučená prodejní cena:
428 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 400 stran, česky
Rozměry:
12 × 20 cm
Rok vydání:
2009