Jimmy Cauty, Bill Drummond - KLF Manuál

KLF Manuál: Jak se dostat na vrchol hitparády

Rozebráno
179 Kč
pohlídat

Anotace

Bill Drummond a Jimmy Cauty zůstanou navždy zapsáni do historie popkultury jako ti, kteří spálili milion liber v hotovosti. Jako hudebníky si je lidé pamatují pod jménem The KLF. Jejich hity Justified & Ancient, Last Train to Trancentral, What Time is Love? a 3 A. M. Eternal jsou nesmrtnelné.
Když tito dva vydali v roce 1988 pod názvem The...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(6x)

Vaše hodnocení
Tak tenhle kousek udělá radost stejně tak fanouškovi KLF jako někomu, kdo je nezná. Pořádná dávka z kulometu do chobotnice hudebního průmyslu. A tentokrát rozhodně ne slepými náboji. Humor, nadsázka, sarkasmus, ale i životní moudro. Stojí za to si přečíst.
Knížka je výborná, dobře jsem se bavil. KLF pamatuji v době vrcholu. O existenci knihy Manuál jsem neměl tušení, šťastnou náhodou jsem si všiml odkazu na ni na webu R1. Za 2 kila srandy kopec - a nejen srandy, je v ní i jistá dávka moudrosti a zkušenosti.
Opravdu doporučuji ke čtení.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jak napsat rockové dějiny, propít se životem a natočit Mumuland

(...) Dvojice elektronické hudby KLF se proslavila několika hity na přelomu 80. a 90. let. Oba hudebníci napsali tento útlý, ale po čertech výživný svazek, který nese podtitul Jak se dostat na vrchol hitparády. S obrovskou ironií, typickým britským humorem, ale (zamyslí-li se člověk alespoň částečně znalý hudebního zákulisí) zároveň také s ohromnou erudicí tady radí, jak nejsnáze dosáhnout úspěchu v hudební branži bez peněz, talentu a zkušeností. Zlí jazykové tvrdí, že hit Petra Kotvalda Mumuland vznikl právě podle tohoto Manuálu...

KLF Manuál: Uspět v popu lze jen bez talentu

(...) Právě v pochopení principů komerce a zákonů toho, co funguje u mas, je kniha zcela nadčasová. Je samozřejmě možné ji brát jen jako provokaci i mystifikaci zároveň, když radí, že je nejfunkčnější vykrádat slavné či se nepokoušet cokoliv vymýšlet a tvořit, a naopak je důležité ty správné lidi zaplatit, aby to udělali za vás. Ale zároveň je možné její pravidla konfrontovat s realitou a zjistit, jak moc lidí to, co autoři předkládají jako nadsázku a ironii, bere zcela vážně. Vtipné je i uvědomění si faktu, že ačkoli si autoři z hudebního byznysu v knížce utahují a posmívají se mu, ve skutečnosti tím míří i do vlastních řad, protože i oni ta nepsaná pravidla akceptovali a řídili se podle nich. Nemluvě o tom, jak je z celé knihy cítit ono vzhlížení k prvnímu místu hitparády jako k čemusi svatému, ačkoliv je zároveň jedním dechem vysvětlováno, jak je snadné k němu přijít.

Jak to napálit do hitparád i do showbyznysu

(...) Cauty a Drummond během své kariéry dokonale pochopili zákonitosti týkající se hudebního průmyslu, života v kapele, výběru spolupracovníků nebo třeba náklonnosti kritiky či fanoušků. A dokážou je čtenáři zprostředkovat chytlavě, přitom s grácií. Jejich výsměch popkultuře a s ní spojeným nezbytným procesům je přesvědčivější tím spíš, že je „částečně" veden i z láskyplných pozic. Ačkoli se to zdá vzhledem k radikálním proměnám hudebního průmyslu nepravděpodobné, obstojí Manuál z valné části i po dvaadvaceti letech od svého vzniku. Většina kapitol má obecnější přesah a jejich síla až na výjimky nestojí a nepadá s dobovými ani geografickými detaily.

Milionoví chlapci z KLF

(...) Britští hudebníci a umělečtí anarchisté Bill Drummond a Jimmy Cauty zůstanou pro svět především tajemnými i odsuzovanými paliči milionu liber v hotovosti. Proč to udělali? Odpověď pomáhá hledat jejich kniha, jež právě vychází česky. Je to příručka, jak natočit popový superhit – snadno, rychle, bez talentu. Přestože zanechali otisk hlavně jako radikální koncepční umělci, vyšli Bill Drummond a Jimmy Cauty z kruhů pop-music. Aniž by to bylo nutně míněno jako pochvala, je třeba uznat, že se jim podařilo něco mimořádného. Jako hosté se chladnokrevně angažovali ve výrobě hitů, podařilo se jim pobláznit scénu a naformátovat vkus až k rekordním prodejům – a pak zas bez sentimentu se showbyznysem skoncovali.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
KLF Manuál
Autor:
Cauty, Jimmy a Drummond, Bill
Nakladatel:
Jiří Březina a Jakub Janďourek
EAN:
9788025465295
ISBN:
978-80-254-6529-5
Doporučená prodejní cena:
199 Kč
Originál:
The Manual (How To HaveA Number One The Easy Way)
Překlad:
Březina, Jiří
Popis:
1× kniha, brožovaná, 176 stran, česky
Rozměry:
11,5 × 16,5 cm
Rok vydání:
2010 (1. vydání)