José Saramago - Slepota

Slepota

Nakladatel: Albatros 2010
Rozebráno
323 Kč
pohlídat

Anotace

Na semaforu v jakémsi bezejmenném městě naskočí zelená. Jedno auto přesto zůstává na křižovatce stát,jeho řidič totiž znenadání oslepne. Ale namísto aby upadl do temnoty, vidí najednou vše bílé, jakoby byl v mlze nebo spadl do mléčného jezera. Pomocníka, který jej doveze domů a poté mu ukradne jeho auto, stihne tentýž osud. Během jediného dne...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Společnost byla slepá dávno

(...) Román Slepota, jehož překlad vydává nakladatelství Albatros, zachycuje chování společnosti v situaci mimo obvyklý standard. Jak by lidé jednali, kdyby postupně ztráceli zrak? Saramagova apokalyptická vize vznikla před patnácti lety a o tři roky později se stala údajně důvodem, aby autor získal Nobelovu cenu za literaturu. (...) Právě moralizující alegorie román odlišuje od béčkových thrillerů. Společnost, kterou autor nechává oslepnout, byla slepá dávno. Paradoxně až ztráta zraku hrdinům takzvaně otevřela oči, aby dokázali skutečně vnímat okolní svět. Bílá mlha není trestem, ale logickým vyústěním konzumu, honu za penězi a jiných civilizačních neduhů.

Jasná zpráva o odvolaném konci světa

(...) Kniha je brilantně načrtnutou apokalyptickou vizí společnosti ochromené epidemií slepoty, za níž se ukrývají drobnokresby mocenských mechanismů i lidského chování v mezních situacích. Co je příčinou, spouštěcím momentem nebo podstatou epidemie, zůstává čtenáři utajeno. (...) Koho ukryté významy a možné výklady příliš nezajímají, bude knihu hltat jako nesmírně čtivý katastrofický román s relativně šťastným koncem. Saramago nechává příběh neustále gradovat, vtahuje čtenáře do děje, který vypráví v rychlém tempu bez zbytečných odboček nebo nadbytečné interpunkce. Přímá řeč je bez uvozovek, členění do odstavců téměř nulové, text maximálně zhuštěný. Komu ponor mezi řádky nečiní problémy, bude Slepotou nadšen stejně, bude ji však číst především jako znepokojivou zprávu o současném světě.

Jednooký král Saramago

Ve svém projevu při udělení ceny prohlásil, že Slepotu napsal pro připomenutí toho, že lidská důstojnost je mocnými tohoto světa urážena každý den, univerzální lež nahradila pluralitu pravd a že člověk přestává respektovat sám sebe, když přestane respektovat druhého.
Celá recenze

Saramago čtenářům překládá drsný román ze země bělozrakých

Lidstvo už v dějinách umění bojovalo s kdečím. S roboty, opičím virem, oživlými mrtvolami. Ale co když nastane všeobecná slepota? Skvěle o ní píše nositel Nobelovy ceny José Saramago.
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Slepota
Autor:
Saramago, José
Nakladatel:
Albatros
EAN:
9788000023229
ISBN:
978-80-00-02322-9
Doporučená prodejní cena:
359 Kč
Originál:
Ensaio sobre a Cegueira
Překlad:
Weissová, Lada
Popis:
1× kniha, vázaná, 392 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 21 cm
Rok vydání:
2010 (1. vydání)