Maciej Ruczaj, Maciej Szymanowski - Pravým okem

Pravým okem: Antologie současného polského politického myšlení

Není skladem
90 Kč
pohlídat

Anotace

V zahraničí je současné Polsko často vnímáno jednostranně - očima levicově-liberálních elit. Podívejte se na ně nyní „pravým okem".
Po roce 1989 „jsme chtěli vstoupit do postmoderního ráje, jehož brány byly před námi tak dlouho uzavřeny. Chtěli jsme se přitulit k matce Evropě..., být bezstarostnými, šťastnými obyvateli Venuše, planety, kde budeme...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Polsko pravým okem

(...) Výbor Pravým okem přináší to nejlepší právě z těchto deníkových esejů plus několik dalších textů. Český politolog Petr Fiala v předmluvě antologie píše, že k polské národní identitě vedle náboženství patří i "nesamozřejmost státních a správních útvarů, v nichž polský národ realizoval svoji existenci. Někde odtud lze nepochybně odvozovat větší péči o kulturní, politické a sociální aspekty národa, stejně jako schopnost lépe rozumět tradici, řádu, mít větší smysl pro hodnotu idejí, než jak je tomu v naší mentalitě". Polský politolog a editor sborníku Maciej Ruczaj k tomu pak v úvodní studii dodává, že poté, co se vyčerpal levicově liberální étos devadesátých let a postkomunistická levice vlivem skandálu propadla politickým sítem, bylo samozřejmé, že pravice se bude snažit ve veřejné debatě převzít iniciativu. Proto si v knize můžeme přečíst třeba srovnání postkoloniální mentality afrických zemí a postkomunistického Polska od Ewy M. Thompsonové. Jeden z polských vyjednavačů Lisabonské smlouvy Marek Cichocki zas vysvětluje nesamozřejmost a nečernobílost polských postojů k evropské integraci.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Pravým okem
Autor:
Ruczaj, Maciej a Szymanowski, Maciej
Nakladatel:
Centrum pro studium demokracie a kultury
EAN:
9788073252113
ISBN:
978-80-7325-211-3
Doporučená prodejní cena:
100 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 204 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 20 cm
Rok vydání:
2010 (1. vydání)