Zdeněk Mahler - Muž, který přežil Lidice

Muž, který přežil Lidice: Apokalyptický příběh lidického muže, který zabil svého syna.

Nakladatel: Jota 2011
Rozebráno
178 Kč
pohlídat

Anotace

František Šíma zabil v hádce vlastního syna. Byl za to odsouzen do vězení. Když se vrátil domů, zjistil, že Lidice byly vypáleny. V krátkých poetických obrazech je načrtnuta rodinná tragédie Františka Šímy, obyvatele obce Lidice, která se prolíná s neštěstím českého národa v čase německé okupace. Příběh, inspirovaný skutečnou událostí, je velkou...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Mahler vypráví příběh Saidla. Minimalisticky

Nejen osud "lidického vraha" Františka Saidla, ale i okolnosti jedné z nejkrvavějších kapitol českých dějin zachytil ve své nové knize spisovatel Zdeněk Mahler. Novelu s názvem Muž, který přežil Lidice vydalo brněnské nakladatelství Jota krátce před výročím lidické tragédie. Hlavní postavou novely je muž, který v sebeobraně a afektu zabil svého syna. Hrůznost vlastního vražedného činu však v plné míře pochopí až poté, co se dozvídá o hromadném masakru v Lidicích. Autorovi se v útlé knížce podařilo propojit drama jednoho lidského osudu s celonárodní tragédií. Díky tomu vnímá čtenář vypálení Lidic osobněji a naléhavěji. Z jedné krvavé kapitoly českých dějin se v knize stává reálný příběh o vrazích a obětech.

Předloha k tragédii je útlá kniha těžkého kalibru

(...) Nakladatelství Jota teď vydává jeho knihu Muž, který přežil Lidice, jež je zpětně přepsaným scénářem, vycizelovanou předlohou k filmovým Lidicím. Mahler pátral ve vesnicích kolem Lidic po pamětnících a stopách známé tragédie. Nakonec našel muže, který měl být zapomenut. Právě on, František Šíma, vypráví drastický příběh o malých lidských osudech, které se skládají ve velký válečný zločin. Mahler zná detailně místopis, historická fakta, gestapácké i vězeňské manýry. Materiál, který shromáždil, by vydal na epický román. Místo toho napsal stostránkovou novelu. O to těžší kalibr mají jednotlivé věty, o to jsou nosnější, bolestnější, očištěné, jasně zacílené. Kdyby to nebyla pravda, bylo by to až příliš tragické čtení. Čím strašlivější je ale příběh, čím neuvěřitelnější a nespravedlivější, tím intenzivněji se čtenáře dotýká: tohle není výplod bujné fantazie autorovy, tohle je jen kultivovaný popis historické pravdy.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Muž, který přežil Lidice
Autor:
Mahler, Zdeněk
Nakladatel:
Jota
EAN:
9788072178933
ISBN:
978-90-7217-893-3
Doporučená prodejní cena:
198 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 96 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2011 (1. vydání)