Petr Král (ed.), Jan Štolba (ed.) - Nejlepší české básně 2011

Nejlepší české básně 2011

Nakladatel: Host 2011
Rozebráno
215 Kč
pohlídat

Anotace

Po editorských dvojicích Karel Šiktanc a Karel Piorecký (2009) a Miloslav Topinka a Jakub Řehák (2010) se letos již třetího pokračování básnické ročenky Nejlepší české básně ujali zkušení matadoři Petr Král a Jan Štolba.
S nápadem vydávat ročenky „nejlepších“ básní přišel v roce 1988 americký básník a kritik David Lehman. Úspěch, který edice...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Čtyřicet nejlepších básní roku. Ne víc, ať jsou vzácné

(...) A každoročně vychází také antologie s přehledem nejlepších českých básní, která se neprodává úplně špatně – vydává ji nakladatelství Host a ta letošní je čerstvě na pultech. Editovali ji Petr Král a Jan Štolba, ten první autor i editor básní a esejů, ten druhý textař, básník a literární kritik. Vybrali více než čtyři desítky ukázek ze stovek či možná tisícovky textů zveřejněných časopisecky, knižně i na internetu. (...) V antologii Nejlepší české básně roku 2011 se najdou různorodí autoři, kromě nováčků i ostřílení básníci jako Ivan Wernisch, František Listopad, Petr Borkovec, Sylva Fischerová nebo Martin Reiner. (...) Antologie navíc navnadí k dalšímu čtení poezie: ať už básní vybraných autorů, které čtenáře zaujmou, nebo i těch, o nichž oba editoři mluví v doslovu, ale jejichž poezie se do výběru nedostala.

Plodná monarchie

(...) Uplynuly dva roky a nakladatelství Host vydává další, v pořadí třetí almanach Nejlepší české básně 2011. Celek je rozčleněn do pěti oddílů, z nichž každý nese svůj vlastní symbolický název. (...) Přes dvojitý filtr prošlo do almanachu celkem 48 textů od 43 autorů. Těžko soudit, jestli jde o básně nejlepší, ale stejně jako v předchozích ročnících se dá s jistotou říci, že se jedná o básně, které vesměs mají své, jen stěží zpochybnitelné kvality. (...) A co almanach vypovídá o stavu současné české poezie? Poezie nejen že žije, ale organicky roste, přetváří se, krmí se lidskými životy, zároveň však plodně recykluje staré motivy. Stále je co nového nacházet a objevovat.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Nejlepší české básně 2011
Editor:
Král, Petr a Štolba, Jan
Nakladatel:
Host
EAN:
9788072945573
ISBN:
978-80-7294-557-3
Doporučená prodejní cena:
239 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 150 stran, česky
Rozměry:
15,9 × 20 cm
Rok vydání:
2011 (1. vydání)