Bertrand M. Patenaude - Trockij

Trockij: Pád revolucionáře

Nakladatel: Paseka 2011
Rozebráno
405 Kč
pohlídat

Anotace

Biografická kniha dlouholetého vědeckého pracovníka Hoover Institutu ve Stanfordu je založena na důkladném studiu pramenů.
Dramatický příběh posledních let Lva Trockého je spojen s mexickým exilem, bouřlivým přátelstvím malíře Diega Rivery a s milostnou aférou, kterou revolucionář prožil s jeho ženou Fridou Kahlo. Jak známo, příběh končí tragicky -...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Bertrand M. Patenaude: Trockij. Pád revolucionáře

Americký publicista Bertrand M. Patenaude se zaměřil na poslední léta ruského revolucionáře a temnou postavu komunistického SSSR Lva Trockého – historickou kapitolu, která v české knižní produkci není příliš zmapovaná. Používá k tomu směs historizujících postupů, prvků thrilleru i klasického vyprávění. Kromě Trockého poslední anabáze v Mexiku, která končí v roce 1940 vraždou z rukou agenta NKVD, se čtenář v častých prostřizích vrací ke klíčovým a nepříliš známým momentům bolševické revoluce nebo k bizarním postavičkám americké či mexické levicové scény třicátých let. Výsledkem je pak mistrná kniha, která balancuje někde mezi napínavou detektivkou, pravdivým románem ve stylu Zatím dobrý Jana Nováka a čtivě napsanou historickou studií. Povedená a strhující věc.

Ideální země pro vraždu

Bertrand M. Patenaude, vědecký pracovník knihovny a archivu Hooverova institutu ve Stanfordu, zaznamenává ve své biografii poslední Trockého léta v mexickém exilu. Činí tak v duchu amerických autorů historické literatury, kteří spojují důkladné ovládnutí historických pramenů s vrcholným literárním výkonem a také s mírným ironickým odstupem. Svou knihu mistrovsky komponuje.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Trockij
Autor:
Patenaude, Bertrand M.
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788074321290
ISBN:
978-80-7432-129-0
Doporučená prodejní cena:
450 Kč
Originál:
Trotsky
Překlad:
Míčková, Klára
Popis:
1× kniha, vázaná, 352 stran, česky
Rozměry:
15 × 21 cm
Rok vydání:
2011 (1. vydání)