Emma Donoghue - Pokoj

Pokoj

Nakladatel: Knižní klub 2011
Rozebráno
233 Kč
pohlídat
Pokoj

Pokoj

206 Kč
Rozebráno
206 Kč
pohlídat

Anotace

Pětiletý Jack žije celý život se svou mladou Mami mezi čtyřmi stěnami Pokoje. Je pro něj celým světem, ale pro jeho matku vězením. Nakonec zosnují odvážný, ale nebezpečný plán útěku. Román byl v roce 2010 nominován v užším výběru na prestižní literární cenu Man Booker Prize.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(4x)

Vaše hodnocení
Kniha, vyprávěná jazykem pětiletého chlapce, který věři, že Pokoj, Mami, on a Čert jsou celý svět a venku je jen Vesmír.....Musí věřit, protože nic a nikoho jiného neviděl, nezná.
Je to opravdu smutněkrásná kniha, psaná zvláštní formou, při které se musíte usmívat, i když víte, že je o smutných věcech.
Kniha se mi moc líbila, četla jsem ji jedním dechem, v očekávání, co bude dál. Ani si nejde představit, jak težké je zařazení malého chlapce do společnosti, o kolik dětských krás přišel.
Podle popisu na přebalu jsem se bála, aby se kniha nevezla na vlně unášených a zavřených lidí... Také mě vyděsila charakteristika "jazykově svébytný". Bála jsem se zbytečně, ta kniha je neuvěřitelná svým příběhem i svým jazykem, který příběh dotváří. Je čtivá, ale není hloupá. Nemohla jsem přestat číst.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Co si počít po sedmi letech věznění ve zvukotěsné kůlně

Pětiletý Jack a jeho matka jsou v Pokoji - místnosti o pár metrech čtverečních - vězněni a matka opakovaně znásilňována mužem, kterému oba říkají „Čert“. Pro Jacka představuje Pokoj celý svět a pozdější adaptaci na normální prostředí na svobodě provázejí mnohé komplikace.
Celá recenze

Kniha o tom, co všechno se děje za zdí

Román Emmy Donoghueové Pokoj patřil v roce 2010 na nominační listině Man Booker Prize k mediálně nejatraktivnějším. Příběh vězněné dívky, která se stane matkou tyranova dítěte, se totiž nápadně podobá skutečnému případu Josefa Fritzla. Spisovatelka tvrdí, že jde o náhodu, ale vzhledem k načasování i mnoha shodným detailům je těžké jí uvěřit. (...) Zaběhnuté stereotypy zbourá osvobození. Rodina se ocitne pod drobnohledem médií a jednoduše si neví rady. Otevírá se otázka, jakou formu svobody člověk považuje za snesitelnou. Zatímco sedmadvacetiletá žena viděla v útěku jedinou možnost, jak přežít, pro Jacka vězení znamená domov, kam se touží vrátit. Paradoxně pouze cela je jeho jistým útočištěm před nebezpečím.

Z Fritzlova případu vzešlo mistrovské literární dílo

Překlad románu Emmy Donoghueové Pokoj inspirovaného případem Josefa Fritzla nabídne jeden z nejintenzivnějších literárních zážitků roku. Kniha loni nominovaná na prestižní Man Booker Prize vykresluje symbolický svět dítěte, které se narodilo matce zavřené kdesi v zahradním domečku šíleného tyrana. Jaký svět takové dítě obývá? Jak vnímá okolí? Jak svou matku a jejího tyrana? A jak si třeba hraje? Ale především: Jak prožije přechod do velkého světa? Ačkoli kniha popisuje jednu z nejodpudivějších forem lidského chování, je vskutku krásná, a to po všech stránkách. Předně to je dokonalost konceptu: tedy nahlížení světa perspektivou pětiletého chlapce, který nikdy neopustil místnost velkou několik metrů čtverečních a jemuž matka prezentuje Pokoj jako celý svět.

Magazín OKO

TV Kosmas

Pokoj - česky, anglicky i filmově

V noci ho máma vždy ukládá do bezpečí šatníku, v němž má usnout dříve, než přijde Starý Nick, jejich věznitel. Pokoj je pro Jacka domovem, ale pro jeho mámu vězením, ve kterém je ...

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Pokoj
Autor:
Donoghue, Emma
Nakladatel:
Knižní klub
EAN:
9788024231327
ISBN:
978-80-242-3132-7
Doporučená prodejní cena:
259 Kč
Originál:
Room
Popis:
1× kniha, vázaná, 336 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 20,6 cm
Rok vydání:
2011 (1. vydání)