Michel Houellebecq - Mapa a území

Mapa a území

Nakladatel: Odeon 2011
Mapa a území

Mapa a území

269 Kč
Rozebráno
269 Kč
pohlídat
Rozebráno
242 Kč
pohlídat

Anotace

Čtenáři, kteří mají v souvislosti s Houellebecqovou tvorbou jistá očekávání, budou překvapeni – v knize není jediná sexuální scéna. Autor se evidentně rozhodl znovu šokovat, ale tím nejméně očekávaným způsobem: je „vyklidněný“ a úspěšně se snaží o poctu realistům devatenáctého století. Houellebecq vypráví příběh malíře a fotografa Jeda Martina....
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(5x)

Vaše hodnocení
Mapa a území nepostrádá klasické kvality děl od MH - je tu mocná nekýčovitá romantika, láska a smrt, moderní svět, který autor umí velmi dobře zanalyzovat a ukázat nám postřehy, které jsme si možná neuvědomovali; pohled na smysl života svého hrdiny. Celé je to zabaleno do nenápadného baziliščího humoru a sarkasmu, se kterým nás po pravidelném...
Více
Přečetl si knihkupec z Olomouce

Hlavní postavou knihy je umělec, jehož matka v sedmi letech spáchá sebevraždu (obvyklé téma více Houellebecqových románu - autora opustila v dětství matka) a vychová ho pouze otec, který nakonec nemocný ve stáří ukončí život ezutanázií. Mládí a část dětství stráví hlavní hrdina na křesťanské internátní...
Více
Znám všechny autorovy romány a Mapa a území pro mě zatím zůstává Houellebecqovým tvůrčím vrcholem (avšak s vědomím mého velmi vyhraněného a vybíravého vkusu v umění). Tento román bych spolu s Platformou nebo Elementárními částicemi, myslím i objektivně doporučovanými, poradil čtenářům, kteří se s autorem chtějí teprve seznámit, jako velice vhodné uvedení do Houellebecqova díla.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Mapy zajímavější než území

O knize Michela Houellebecqa Mapa a území, vloni ověnčené Goncourtovou cenou, již bylo napsáno mnoho recenzí. Zachytily mnoho stránek a všimly si mnoha detailů. Velmi důkladně je zkoumána hlavně ironická přítomnost postavy jménem Michel Houellebecq v díle a její smrt, jakož i tematická a kompoziční odlišnost tohoto románu od všech předchozích. Poněkud méně kritiků se vydalo po stopě „mapy a území“, její možné inspiraci i interpretaci.
Celá recenze

Skvělý člověk Michel Houellebecq

Francouz Michel Houellebecq patří k autorům, kteří přesně mluví o stavu současného světa. Z jeho pátého románu MAPA A ÚZEMÍ plyne: morální prohnilost současné společnosti vkročila do další fáze. Nejsme už schopni mezilidských vztahů – ani těch, které zakládáme na sexu.
(...) Houellebecq si tu dělá srandu ze sebe samotného, ze svých čtenářů, z těch, kteří jej nenávidí. Vytváří předpoklad, že příště se může stát opravdu cokoliv.
Pátý román Michela Houellebecqa Mapa a území vzkazuje: pokud jste se začali bát, že vás něco změní, znamená to, že už vás to změnilo.

Jak rozcupovat autora po celém pokoji

(...) Ty, které Houellebecq šokoval, šokuje i nadále, a sice tím, že najednou nešokuje. Ti, kdo ze stránek jeho knih cítili hlavně pach zaschlého spermatu, nyní obracejí Mapu a území trochu bezradně v rukou a cítí leda tiskařský klih. Až na straně 107 zavětří i samotného Houellebecqa: "Trochu smrděl, ale ne víc než mrtvola," směje se. A o pár desítek stran dál ze sebe mrtvolu skutečně udělá, tak nechutnou, že i otrlí policisté zvracejí…(...) dílčí výtky však těžko něco mění na tom, že Houellebecq je jeden z mála současných romanopisců, které stojí za to číst – nekrmí literární trh instantními kašemi z každoroční sklizně banalit, nevzdal se analytického myšlení, inteligenci používá k tomu, aby něco objasnil, a román je mu stále ještě způsobem svědectví.
Dobrý autor, řekl bych společně s Martinovým otcem. Nejmíň z 90 %.

MICHEL HOUELLEBECQ ve svém posledním románu zabíjí sám sebe

(...) Kniha zachycuje příběh malíře a fotografa Jeda Martina, jeho profesionální dráhu v souznění s uměleckými styly a druhy, jimž se věnuje v různých etapách svého života, i umělcův nulový milostný život. Martin má komplikovaný vztah s otcem; nemá vlastně nikoho, jen kurátory a galeristy. (...) Sálá z ní klid a vyrovnanost přesahující autorova obvyklá misantropická a pesimistická prohlášení o marnosti současné společnosti. Západní kultura pohledem zatím posledního románu Michela Houellebecqa se možná vnitřně rozpadá a mezilidské vztahy v ní ze zásady nefungují, dekonstrukce je to však tvůrčí, životaschopná a nevyhnutelná takovým způsobem, že je ji dobré přijmout, strávit a pochopit. (...) Houellebecqovi nejde o degradaci a deprivaci, ale o podání smířlivé zprávy o světě. A to je u něj něco zcela nového a osvěžujícího.

I bez sexu je Mapa a území jedinečnou knihou

(...) Jakkoli se může čtenář při čtení cítit převálcovaný autorovým egem, knihu neodloží. Na to je v ní příliš mnoho příliš dobře popsaných palčivých pravd. O vztazích mezi rodiči a jejich dospělými dětmi, o strachu z prostého radostného života. Z lásky, pokud něco jako láska vůbec ještě existuje. Ve chvíli, kdy se hrdina nemusí honit za penězi a nepracuje pro obživu, začne mluvit se svým bojlerem a čeká, že stroj odpoví. Tak jak to v dnešní odcizené zautomatizované společnosti čeká hodně lidí.
Mapa a území je mimo jiné i o potřebě prozkoumávat mapy, které jsou pro nás podstatnější než původní území, které zobrazují. Houellebecq to nazývá kumulací tíží. A vymanit se z nich lze jen jediným způsobem.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Mapa a území
Autor:
Houellebecq, Michel
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020713797
ISBN:
978-80-207-1379-7
Doporučená prodejní cena:
269 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 288 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 20 cm
Rok vydání:
2011 (1. vydání)