Sofi Oksanen - Stalinovy krávy

Stalinovy krávy

Nakladatel: Odeon 2012
Rozebráno
329 Kč
pohlídat

Anotace

Román populární finské spisovatelky je originálním a nekompromisním pohledem na poruchy příjmu potravy, bulimii i anorexii zároveň, jejichž hranice je často tak nezřetelné… Mladá Anna vlastně trpí oběma chorobami. Dílo je zároveň sondou do duše člověka, který váhá mezi dvěma nemoceni stejně jako mezi svými dvěma identitami.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(5x)

Vaše hodnocení
Čtivá,svižná,depresivní,šokující,kontroverzní a taktéž zábavná kniha. Ocitl jsem pod neuvěřitelným návalem slov a z toho všeho zvracení se budu ještě dlouho vzpamatovávat. Zaujala mě hlavně estonsko-finská problematika mezilidských vztahů.Velice zdařilý debut této bezesporu talentované mladé autorky. Taktéž musím pochválit výtečný překlad.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Vyzvracet stud

Finská spisovatelka Sofi Oksanen vtrhla do finské literatury románem Stalinovy krávy jako provokatérka hned s několika silnými tématy. Prvním z nich bylo velmi autentické a nepřikrášlené zobrazení pocitů ženy žijící léta ve vleku poruchy příjmu potravy. Samo o sobě dost silná káva. Ale možná ještě výbušnější bylo vylíčení „bratrských“ vztahů mezi Finy a Estonci jak za dob sovětského Estonska, tak i po získání samostatnosti v 90. letech.
Celá recenze

Nová kniha Sofi Oksanen je o zvracení, nikoliv však na zvracení

Čtenáři možná nebude po několika prvních desítkách stránek ze zvracení bulimarektičky Anny v románu finské autorky Sofi Oksanen fyzicky nejlíp, přesto je ale kniha čtenářským zážitkem. Jedná se o román mnohovrstevnatý a ambivalentní, příběh o identitě a o nemoci dnešní doby, nabízející spoustu výkladů tak, jak to má u literatury s ambicemi stát se kanonizovanou být.
Celá recenze

Dokonalá žena nezvrací

(...) Několik silných témat, o nichž se do té doby taktně mlčelo, vnesl v roce 2003 do finské literatury román Stalinovy krávy mladé autorky Sofi Oksanen. Prvním bylo autentické zobrazení pocitů ženy, jež léta trpí poruchou příjmu potravy. Ještě výbušnějším se stalo vylíčení "bratrských" vztahů mezi Finy a Estonci jak za dob sovětského Estonska, tak i po získání samostatnosti v devadesátých letech.
Hlavní hrdinkou románu, který právě vyšel v českém překladu, je dcera estonské matky a finského otce Anna, jež od dětství bojuje s hanbou dvojí krve. Jednak kvůli matčině paranoidnímu (i když možná oprávněnému) strachu, že ji sleduje tajná policie, a také kvůli obavám z možného ostouzení za estonský původ.

Místo srdce měla jídlo. Příběh, před nímž se smeká

Před prvotinou finsko-estonské spisovatelky Sofi Oksanen Stalinovy krávy klobouk dolů. (...) Ale i tak se některé její scény vryjí do paměti natolik, že i při pouhé vzpomínce na ně čtenář cítí bulimické či anorektické příznaky, jež devastují nešťastnou krásnou Annu. A autorčiny návraty do trpké historie Estonska za sovětské vlády jsou výtečným předobrazem toho, co později Oksanen dokázala v Očistě. (...) Na první pohled se zdá, že se svou hrdinkou nemá kapku soucitu, avšak soucit tu je, skrytý za autorčiným zoufalým vztekem nad tím, co se na světě děje ženám. Nejen Anně, ale i Katariině, jež si při odjezdu ze Sovětského svazu nesměla vzít ani doklady o vzdělání či rodinné fotografie. Nebo její tetě, deportované z Estonska kamsi na sever.
Z autorčina vzteku se zrodila kniha drásající nervy, ale nezapomenutelná.

Magazín OKO

Sofi Oksanen v Praze
Aktuality

Sofi Oksanen v Praze

Tady ukázky z textu, kterým Sofi Oksanen reagovala na ruskou agresi vůči Ukrajině:

--------

Rusko již dlouho usiluje o oslabení práva východoevropských a pobaltských zemí na nezávislost. Ukrajinu ...

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Stalinovy krávy
Autor:
Oksanen, Sofi
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020714053
ISBN:
978-80-207-1405-3
Doporučená prodejní cena:
329 Kč
Originál:
Stalinin lehmät
Překlad:
Dejdarová, Linda
Popis:
1× kniha, vázaná, 400 stran, česky
Rozměry:
13,2 × 21 cm
Rok vydání:
2012 (1. vydání)