Sylva Fischerová - Evropa je jako ...

Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel

Nakladatel: Druhé město 2012
Evropa je jako židle Thonet

Evropa je jako židle Thonet

159 Kč
Skladem
- 11%
159 Kč
Rozebráno
- 6%
159 Kč
pohlídat

Anotace

Text představuje formálně zcela specifický útvar, kombinaci prozaického a veršového tvaru, promíšený také anglickými prvky. Byl podnícen autorčinou cestou do USA v roce 2010, kdy tam absolvovala poetry reading tour po východní a střední části země. Tato situace zde však slouží pouze jako odrazový můstek pro rozehrání mnoha dramatických situací i...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Americká odysea

Kniha Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel je básnířčina americká odysea, v níž autorka formou deníkových záznamů popisuje s cynismem sobě vlastním své americké zážitky a zkušenosti. Na rozdíl od povídkové sbírky Pasáž, kde Fischerová proklamuje, že jen některé části jsou autobiografické (respektive že základ je autobiografický a dialogy vyfabulované), Thonet se zdá být autobiografickou výpovědí o výpravě na jiný kontinent.
Celá recenze

Výjimečné zápisky z Nového světa plného pravých úhlů

(...) Fischerová napsala během tvůrčího pobytu v Americe mnohem víc než deník či zápisky z cest. Ne rozsahem, ale formou. Převedla kontinent do básnických obrazů, které viděla ona, Evropanka, kovaná v kroucenosti slov. Pravé úhly ohnula do metafor. Jakkoli je její kniha náročná a příběh se v ní těžko hledá, stojí za soustředěné čtení, za pohroužení se do historie i tváře Ameriky. Nejpozoruhodnější jsou citáty a úryvky z kroniky prvních přistěhovalců. (...) Je to příběh z mnoha vrstev, stejně mnohovrstevnaté vyžaduje čtení, trpělivost. Odměňuje čtenáře krásou jazyka i jadrností rozhovorů, skrytými filozofickými odkazy a "všechno se to promítá na plátno prosvícené smrtí, všude čenicháš nasládlý, štiplavý pach zániku". Ano, ten příběh tam je – o milostném vztahu i smrti.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel
Autor:
Fischerová, Sylva
Nakladatel:
Druhé město
EAN:
9788072273195
ISBN:
978-80-7227-319-5
Doporučená prodejní cena:
199 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 80 stran, česky
Rozměry:
14 × 20,5 cm
Rok vydání:
2012