Johan Theorin - Mlhy Ölandu

Mlhy Ölandu

Nakladatel: MOBA 2022
Není v prodeji
249 Kč
pohlídat

Anotace

Krimi román švédského autora, který za své knihy získal již několik ocenění, mimo jiné Glass Key Award 2009.
Je chladný den na konci léta. Malý chlapec opatrně leze přes kamennou zídku u osamělého domu. Rozhlédne se po travnaté krajině Ölandu, vykročí do mlhy a beze stopy zmizí... Nikdo, rodina ani policie, ho už nikdy nespatří. O dvacet let...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(19x)

Vaše hodnocení
Doporučuji. Knihu jsem přečetla během jednoho dne, nemohla jsem ji odložit.Temné, depresivní- čtenář spolu s hlavní hrdinkou ví, že dítě je mrtvé, ale přesto chápe, že zoufalá matka nepřestává doufat, že zjistí pravdu o tom, co se jejímu dítěti stalo a tu bolestivou cestu do minulosti se svým otcem Gerlofem podnikne. Závěrečný zvrat pak opravdu překvapující.
Včera jsem dočetla Paganiniho smlouvu, ale tohle je tedy podstatně větší drama. A nečekaný závěr... Pěkně prožitá neděle, díky, těším se na další knihy od tohoto autora.
Z této knížky jsem nadšená. Supr prostředí a skvěle napsaný příběh.
Příběh pěkně plyne, kniha se velmi dobře čte. Zajímavě se prolíná minulost s přítomností. Příběh je opravdu napínavý a závěr překvapivý. A tak to má být. Knížku doporučuji, je to to lepší ze severských detektivek.
Ano, pro mne byla knížka zklamáním. Koupila jsem si ji v domnění, že jde o krimi, ale zhruba do poloviny knihy šlo spíš o román a to poměrně rozvleklý, s popisy všeho možného, třeba i toho, jaký plakát visel na zastávce, kolem které Julie prošla. Detektivka má mít spád, má to "odsejpat" a o tom tady určitě nemůže být v první půlce knihy...
Více
Zobrazit další (2)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Když se z mlhy vyřítí thriller

Prvotině Johana Theorine k úspěchu nepochybně pomohla vlna světového zájmu o skandinávskou krimi. Ale k dosavadním špičkám přibývá dílo, které tento zájem může jen potvrdit a povzbudit. Je také příkladem toho, že úspěch skandinávské detektivní školy není postaven na jediném modelu.
Celá recenze

První díl tetralogie od nového Larssona

Neproniknutelně bílá tma skrývá děsivé tajemství. Takřka beze stopy v ní kdysi zmizel chlapec. Nález dětské boty nyní starou záhadu znovu otevírá. Drobný předmět dokáže probudit již téměř zapomenuté démony ostrova Ölandu, kde slunce svítí pouze v létě. (...) Pochmurná nálada souzní s vnitřním rozpoložením hrdinů, kteří touží po pomstě nebo naopak po odpuštění. Čtenář se s nimi ocitá na ostrově Ölandu, jenž spojuje s pevninou jediný, šest kilometrů dlouhý most. Tady, uprostřed větrných mlýnů a vápencových planin, totiž autor prožil celé dětství, k němuž se ve svých knihách neustále vrací. Zásadní klad románu představuje autorova schopnost vyprávět příběh. Může se to zdát jako banální hledisko, ale vypravěčský talent Theorina je skutečně okouzlující.

Oslňující příběh trápení a pomsty

(...) Ale kromě vlastního příběhu román nejvíce oslňuje svou psychologickou stránkou. Decentní a mistrné je líčení toho, jak si Julia s postupujícím marným hledáním uvědomuje, že její synek je už dávno mrtvý, a současně s tím, jak ustupuje její trápení, se z trosky mění v sice smutnou, ale ukázněnou a cílevědomou ženu. Stejně působivě dokázal Theorin popsat i obnovení vztahu s otcem.
Strhující a šokující závěr pak jen korunuje skutečnost, že Theorinova prvotina si čtenáře ve dvaceti zemích, kde dosud vyšla, získala plným právem. Nakladatelství MOBA, které v těchto dnech s Mlhami Ölandu přichází, chystá na jaro další část Theorinovy volné tetralogie Smršť. Je na co se těšit.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Mlhy Ölandu
Autor:
Theorin, Johan
Nakladatel:
MOBA
EAN:
Doporučená prodejní cena:
249 Kč
Originál:
Skumtimmen
Překlad:
Knápková, Martina a Otépková, Eva
Popis:
Elektronická kniha, 384 stran, bez zabezpečení DRM, 0,4 MB ePUB ePUB, 1,2 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2022