Miloš Urban - Praga Piccola

Praga Piccola

Nakladatel: Argo 2012
Praga Piccola

Praga Piccola

358 Kč
Skladem
358 Kč
Rozebráno
296 Kč
pohlídat

Anotace

Praga Piccola je dalším grafickým skvostem z dílny Pavla Růta. Bylo na ni použito tzv. vrapování, technika, díky níž nejsou stránky stejnoměrně oříznuté a díky které připomíná prvorepublikové tituly, jejichž archy si musel čtenář sám rozřezat.

Historie jedné rodiny, jednoho města a jedné továrny z doby konce Rakouska-Uherska a ve slavném...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(9x)

Vaše hodnocení
krásná kniha, zřejmě jedna z nejlepších, které jsem za posledních deset let četla. Autor plasticky vykresluje prvorepublikovou atmosféru.
Knihy Miloše Urbana mám rád, a Pragu piccolu asi nejvíc. Leccos typického v ní není: ponurost, podivnost, napínavá zápletka; mnohé zůstává: nostalgické ohlédnutí za zmizelou Prahou, bohatý, metaforický jazyk, plastické postavy; a leccos přistoupilo: klidný pohled na život, nevšední vyprávění o všednosti, dospívání, o nás... Skvělé dílo!
Po poněkud rozpačitém předchozím románu se autorovi podařilo vymanit se z klišé, do kterých zabředl. Kniha opravdu "šlape" a je radost číst dílo skvělého vypravěče.
Autor tento román napsal podle skutečných událostí, kdy se nechal inspirovat životním příběhem Bertolda Neumana, konstruktéra automobilů zn. Praga. Příběh nás provází první polovinou 20. století a na Bertoldův život dopadají všechny změny tohoto období.
Knihy Miloše Urbana mám ráda, jeho styl mi sedí. Mám raději jeho šokující příběhy, jako...
Více
Kniha napsaná vytříbeným stylem, silně nostalgicky laděná s množstvím pestrých poetických obrazů, místy až příliš rozvláčných. Děj však za nimi pokulhává. Nejedná se o to, že je „jiná“ než předešlé knihy, ale že postrádá poutavý příběh. Je to hezké plátno ve formě knihy, které čtenáři nedopřeje slastné pohlcení dějem.
Zklamání... Boletus Arcanus byl sice totální úlet, ale byla to stále nevyzpytatelná "urbanovština", která okouzlila. Praga Piccola není klasickým románem, ani memoáry, ani historickou sondou.... prostě jen všední knihou, od které jsem měl asi příliš velká očekávání...
Zobrazit další (3)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Román podle zápisků Bertolda Neumana

Objemný svazek s názvem Praga piccola na sebe upozorní už svou výraznou obálkou. Další zvláštností Urbanova nového románu, spadající již do oblasti kompozičních prostředků, je zarámování celého textu – jak naznačuje již podtitul a posléze objasňuje úvod – jako „románu podle zápisků Bertolda Neumana“. Ponechme stranou otázku, zda se nejedná jen o další z autorových proslulých mystifikací, pro čtenářský zážitek z knihy ani její hodnocení není znalost pravdivého stavu věci nikterak podstatná.
Celá recenze

Od gotiky k továrně jel Miloš Urban pragovkou

(...) Lord Mord, Sedmikostelí, Hastrman, Poslední tečka za rukopisy. To jsou romány Miloše Urbana, v nichž se to hemží mýty, baladickými výjevy, temnotou a krvelačnými strašidly. Proti nim je nový Urbanův román, nazvaný podle legendárního auta z první republiky Praga Piccola, laskavý a prosvětlený. A zlomový. (...) Hrdina Bertold dorůstá na konci první světové války, jeho maminka se snaží být operní divou, otec vede továrnu, o šest let starší bratr ho pokouší, učí ho kouřit a zprostředkovává mu první sexuální zkušenosti. Pomalu se rozhlíží a zjišťuje, že ne každý je synem továrníka. Pak je tu sestřenice Lila, nejdřív poloviční sirotek, holčička přivandrovalá kdovíodkud, pak Bertoldův osud, i když osud naplněný podle plánu, z něhož jeho starší bratr Rudi vyklouzl a Bertold ho prostě přijal. Ale bez vášně není – tu zažívá v piccole, ve svém oblíbeném autě.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Praga Piccola
Autor:
Urban, Miloš
Nakladatel:
Argo
EAN:
9788025707371
ISBN:
978-80-257-0737-1
Doporučená prodejní cena:
348 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 436 stran, česky
Rozměry:
12 × 16,5 cm
Rok vydání:
2012 (1. vydání)