Skleněný pokoj

Nakladatel: KNIHA ZLÍN 2012
Skleněný pokoj

Skleněný pokoj

349 Kč
Není v prodeji
349 Kč
pohlídat
Není v prodeji
269 Kč
pohlídat

Anotace

Bestseller, jehož příběh je inspirovaný skutečným osudem brněnské vily Tugendhat. Na pozadí příběhu jejích majitelů zrcadlí tragédii celého českého národa. Vysoko na kopci nad Brnem ční zázračný dům. Postaven na míru židovsko-křesťanskému novomanželskému páru vyzařuje bohatství, sebevědomí, krásu a majestátnost. Avšak jen do chvíle, než do země...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(20x)

Vaše hodnocení
Román inspirovaný skutečným osudem vily Tugendhat. Vila postavená na míru novomanželskému páru si užije jen pár let se spokojenou rodinou atmosférou. Když přijde druhá světová válka je rodina nuce opustit dům i naši zemi. Vila se tak dostane do rukou nacistů a její zdi jsou svědky i pozdějších nelehkých let.

Již před pár lety jsem viděla...
Více
Lepší než Vondruška.
Výborná knížka
Diky teto knize jsem pochopila krasu vilu Tugendhat! Doporucuji, ti kteri vilu nenavstivi,aby se podivali na internetove stranky a prohledli si dum a precetli historii! Krasne cteni o desive dobe.....
Tak jsem si to naplánoval - přečíst a domluvit si prohlídku vily Thugendhat, i když v románu se tak nejmenuje. Úžasný příběh domu, který jakoby přitahoval podobné osudy, příběhy lidí se opakují. Prostě dům je tak vyvážený, dovedený k dokonalosti jako osudy lidí, kteří v románu žijí plným životem. Kdyby to tak šlo, aby se domu a jeho obyvatel...
Více
Zbeletrizovaná (a částečně vyfabulovaná) historie vily Tugendhat a jejích obyvatel. Dobře napsáno, s velmi dobrou znalostí reálií (až se nechce věřit, že je autor cizinec), téměř dokumentárním stylem. Po přečtení ve vás zůstane touha se do vily Tugendhat podívat, abyste viděli na vlastní oči to, co autor tak barvitě popisuje.
Typ knížky, kterou když začnete číst, tak se nemůžete odtrhnout. Neuvěřitelně zajímavé osudy.
Čtivá, krásná kniha, doporučuji. Něco takového, jako tuto knihu, vila potřebovala... Po přečtení mě jen trošku mrzelo, že příběh nenapadl nějakého českého spisovatele..až cizinec musel upozornit na krásy Brna a na jedinečnost této památky...
I pro mě je to nejlepší kniha, kterou jsem za poslední dobu četla. Velmi čtivá, místy napínavá, jednotlivé postavy pěkně vykreslené. Nemusíte se bát, že se jedná o nezáživný popis budovy a jednotlivých pokojů, je to o příběh lidech v době před , v a po válce. Těším se až bude vila opravena a znovu zpřístupněna, určitě se na ní (a hlavně do ní) pojedu podívat.
Původně jsem se bál, že to budou nějaké dějiny pokoje, ale je to o lidech. Nádherná kniha s atmosférou. Vychutnával jsem si ji. Kvůli ní jsem si koupil i Mendelova trpaslíka, ale ta už se mi nelíbila a v půlce jsem jí odložil.
Doporučuji číst pozorně, sledovat nejen příběh, ale i motivy, melodii, kterou je propředen, symboliku .... pochopíte, až přečtete:-)
Určitě stojí za přečtení, má to spád, čtivě podaný příběh, skvěle vykreslené kontrasty dob...
Jako pro Brňačku je kniha pro mně obzvlášť napínava, ale i pro nebrňáky literarně vysoce hodnotná a tématem zajímavá. Škoda, že se vila Tugendhat momentalně opravuje a bude otevřena až za dva roky - kdo tu knihu čte, chce navštívit místo děje. Doporucuju!
Súhlasím,kniha Vás 'dostane' od prvej kapitoly..a čítate,kým neobrátite jej posledný list Odporúčam!!!Peťule
zaujme od první věty...
Tak jak plynula desetiletí měnili se i nájemníci v jedné z nejpozoruhodnějších staveb u nás - vily Tugendhat. Mawer z důvodů autorsko právních vilu přejmenoval, stejně jako její obyvatele. To ale nic neubírá příběhům jejích obyvatel na zajímavosti a čtivosti. Hvězdičku jsem ubral za jistou nekonzistenci - kniha se zajímavě rozjíždí ale osudy lidí...
Více
Spíš zklamání. Průměrná vztahovka, ve které se autor snaží funkcionalismus vily stavět do kontrastu s pudovostí postav, protože ty mají ponejvíce na starosti, jak si kde s kým zasouložit, přičemž některým přijde hodně sexy se vzrušovat a uspokojovat právě ve Skleněném pokoji.
Nejde ani o román o vile Tugendhat - i když ta je na tom všem...
Více
Úžasná kniha - jedna z těch, co nemůžete pustit z ruky. Navíc je to i pohled na mimochodem procházející historické události. Moc zdařilá - jedna z těch, co si zapamatujete!
Zobrazit další (15)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Nejlepší "český" román

(...) Knihu, jež byla letos v Británii nominována na Booker Prize, vydalo promptně nakladatelství Kniha Zlín ve výborném překladu Lukáše Nováka. (...) Skleněný pokoj je příběhem domu, jenž měl být uskutečněnou utopií, strojem na bydlení, a zároveň příběhem jeho obyvatel. Mawerovi se daří oživit atmosféru první republiky; vzhledem k tomu, že jeho postavy pocházejí z velmi dobře situovaných kruhů, nemusí si dělat hlavu s nebezpečím idealizace doby. Románem - a skleněným pokojem samotným - prochází skladatelka s tragickým osudem Vítězslava Kaprálová nebo překrásná Hedy Lamarr, slavná nahá kráska z filmu Gustava Machatého Extase. (...) Simon Mawer v celém románu velmi dobře pracuje s opozicemi. Utopický prostor skleněného pokoje se brzy ocitne v dobovém kontrapunktu vůči ideologii nacionalismu a záhy nacismu. Humanistický sen o jednotě musí ustoupit jiné jednotě; té má být dosaženo nikoli sdílením rozdílného, ale rozdělením sdíleného.

Magazín OKO

Od Skleněného pokoje k evangelistovi Jidášovi
Ukázky

Od Skleněného pokoje k evangelistovi Jidášovi


1
„Požehnejte mi, otče, neboť jsem zhřešila.“
Zpovědnice je zvláštní prostor. Jakýsi kříženec šatní skříně a modlitební lavice, lakovaná dřevěná konstrukce, ...

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Skleněný pokoj
Autor:
Mawer, Simon
Nakladatel:
KNIHA ZLÍN
EAN:
Doporučená prodejní cena:
269 Kč
Originál:
The Glass Room
Překlad:
Novák, Lukáš
Popis:
Elektronická kniha, 392 stran, bez zabezpečení DRM, 1,0 MB ePUB ePUB, 2,2 MB Mobi Mobi, 2,1 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2012