Snížená cena Ke stažení Info OKO

Fyzické básnictví: Fysipos

Nakladatel: Host 2012
Ihned
99 Kč

Anotace

Petr Váša je mimořádnou osobností, která se už téměř dvacet let věnuje promýšlení a realizaci vlastního uměleckého výrazu, který nazývá fyzické básnictví. Během této doby si získal značný věhlas. Originálním způsobem kombinuje literární texty s divadelními prvky, čímž vzniká zcela původní umělecký tvar. Kniha Fysipos je základním dílem tohoto...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Petr Váša a fyzické básnictví

(...) Po více než dvaceti letech vyšla suma Vášovy básnické existence, jmenuje se, jak jinak, Fyzické básnictví (Host 2011). Je to svazek různých, hlavně publicistických textů, ale zároveň fyzickobásnická kuchařka, učebnice fyzického básnictví. Záznamy strhujícího divadelnictví, které si vystačí s vlastním tělem. A Váša je nejlepší možný učitel. (...) Možná to nejdůležitější z knihy Fyzické básnictví je v samém konci: pod zadní záložkou je schované DVD s řadou Vášových pořadů, vystoupení, projektů v audio i video podobě. Jsou to příklady, návody, neboť Petr Váša je přesvědčen, že fyzické básnictví je dar, jímž jsou obdařeni všichni.

Fyzickému básnictví víc sluší život

(...) Fyzické básnictví je vlastně poezie na nový způsob. Veršům tu nestačí slova, řeč, ale nárokují si autora samého – jeho tělo, hlavu i ruce, které ožívají v nejrůznějších pohybech, zvucích a proměnách. Básník zvládá na scéně zaznít jako tamtam, jindy předvést lokomotivu, kulomet nebo tonoucího plavce Jindřicha. Je v tom kus šamanismu, dětských her, slam poetry i experimentu, s nímž přišli kdysi dadaisté a futuristé. A je v tom jistě i dobře stavěný koncept. Právě o tom svědčí Vášova nově vydaná knížka především. Jmenuje se Fyzické básnictví, přesně jako zmíněný fenomén, a Váša v ní nabízí převážně teorii. Uvádí do děje, osvětluje metodu, rýsuje dějiny, předestírá možnosti. Jednou rukou píše manifest, druhou učebnici.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Fyzické básnictví
Autor:
Váša, Petr
Nakladatel:
Host
EAN:
Doporučená prodejní cena:
189 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 196 stran, bez zabezpečení DRM, 1,4 MB ePUB ePUB, 2,6 MB Mobi Mobi, 2,2 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2012