Steve Sem-Sandberg - Ravensbrück

Ravensbrück

Nakladatel: Paseka 2012
Rozebráno
221 Kč
pohlídat

Anotace

Autor bestselleru Chudí v Lodži se ve svém dalším románu věnuje osudu Mileny Jesenské.
Česká novinářka, překladatelka a spisovatelka Milena Jesenská, jejíž osudy kniha vypráví, je pro Steva Sem-Sandberga především silná ženská osobnost. Nesetkáváme se tu jen s lidským osudem uprostřed dějin, ale se svébytnou odpovědí člověka na ně. Románové...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Zapomeňte už konečně na Kafku

(...) "Jediné, co existuje, jsou činy a jediné, co tyhle činy dělají, je to, že nás oddělují." Slova chorvatské spisovatelky Ireny Vrkljanové, citovaná v románu Ravensbrück (v českém překladu vyšel s podtitulem Příběh Mileny Jesenské), naznačují, jak jeho švédský autor Steve Sem-Sandberg (* 1958) k životu české levicové novinářky a překladatelky Mileny Jesenské (1896–1944) přistupuje. Skládá její obraz nikoli chronologicky, protože "minulost v nás žije bez posloupnosti", ale jako jakýsi kaleidoskop z jednotlivých střípků, obrazů, vzpomínek pamětníků, například z autobiografické knihy její dcery Jany Černé Adresát Milena Jesenská, i z úryvků z jejích vlastních článků, dopisů a dalších dobových dokumentů. Hranice kruhu, v němž odvíjí příběh této neobyčejné ženy, tvoří pobyt v německém koncentračním táboře Ravensbrück v letech 1940–44, jak název díla napovídá.

Ve stínu koncentráku

(...) Švédský spisovatel Sem-Sandberg pobýval opakovaně v Praze, dokonce tady i psal: právě Ravensbrück tu ostatně také vznikal. Tématem tohoto již 10 let starého románu, vycházejícího až nyní v české premiéře, je život novinářky a překladatelky Mileny Jesenské (1896-1944). Ta byla známá mimo jiné jako blízká přítelkyně Franze Kafky nebo manželka funkcionalistického architekta Jaromíra Krejcara, s nímž vedla notně veselý a nezřízený život (nebyly výjimkou celonoční tahy, neplacené účty nebo cesty taxíkem z Tater do Prahy). Za román byl Sem-Sandberg nominován na prestižní Cenu Severské rady. Jesenská byla vězněna v koncentračním táboře Ravensbrück, kde také v roce 1944 zemřela: tímto obrazem román také začíná, pak se ale vrátí do minulosti a barvité osudy Jesenské popisuje pěkně od začátku a v úplnosti.

Žena mezi mnoha muži

Švédský spisovatel Steve Sem-Sandberg napsal během svého několikaletého pobytu v Praze na přelomu tisíciletí sbírku esejů Prag (no exit) a román Ravensbrück pojednávající o české novinářce Mileně Jesenské, který nyní vydává nakladatelství Paseka. Navazuje tak na bestseller Chudí v Lodži, jehož české vydání Sem-Sandberg vloni představil na veletrhu Svět knihy. Oba tyto romány byly nominovány na prestižní Cenu Severské rady za literaturu.
Celá recenze

Kronika ohlášené smrti Mileny Jesenské aneb ztracená Mitteleuropa

Švédský spisovatel a novinář Steve Sem-Sandberg (1958) vydal v roce 2003 pozoruhodné beletristické bohemicum s názvem Ravensbrück. Hlavní postavou jeho příběhu jsou české kulturní dějiny první poloviny 20. století a úlohu jejich pomyslného svorníku tu má plnit osobnost Mileny Jesenské (1896-1944).
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Ravensbrück
Autor:
Sem-Sandberg, Steve
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788074322488
ISBN:
978-80-7432-248-8
Doporučená prodejní cena:
260 Kč
Originál:
Ravensbrück
Překlad:
Hartlová, Dagmar
Popis:
1× kniha, brožovaná, 264 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2012 (1. vydání)