Vladislav Kučík - Barvy slečny Toyen

Barvy slečny Toyen

Nakladatel: XYZ 2012
Rozebráno
224 Kč
pohlídat
Barvy slečny Toyen

Barvy slečny Toyen

89 Kč
Rozebráno
89 Kč
pohlídat

Anotace

Malířka Marie Čermínová – Toyen (1902–1980) je velmi významnou osobností české kultury. Zvláštní mladá žena, co chodila oblečená jako muž, ve smokingu a s motýlkem u krku. Blízká malíři Štyrskému, přítelkyně českých básníků, kteří jí věnovali své verše, autorka tajuplných obrazů s erotickým podtextem. Jaký byl její život?

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(4x)

Vaše hodnocení
Na knihu mě upozornila čtenářka knihovny (do té doby jsem neznala ani jméno autora) a po jejím zakoupení a přečtení chválím a doporučuji dalším. Krásně a poutavě zachycený život malířky, je to opravdu kvalitní čtení.
Kniha se určitě dobře čte, ale jakákoliv případná shoda s realitou a osobami (kromě pseudonymu malířky a křestního jména Štýrského) je čistě náhodná. Určitě nemůže sloužit jako zdroj informací o životě malířky, ale to určitě ani nebyl autorův záměr. Jde o čistou fikci, což je jasně patrné i použitím vymyšlených nebo neúplných jmen. Autorovi tedy není co vyčítat a psát beletrii určitě umí.
Připadá mi, že autor kdesi objevil pár údajů o Toyen a snažil se je přizpůsobit své konstrukci. Nic proti fikcím, ale považuji za trestuhodné použití zjevných nepravd: v době atentátu na Heydricha tvrdí Kučík ústy Toyen, že Štýrský zemřel před třemi roky. Jenže ve skutečnosti Štýrský zemřel pouhé tři měsíce před atentátem; navíc je Štýrský popsán...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Barvy slečny Toyen
Autor:
Kučík, Vladislav
Nakladatel:
XYZ
EAN:
9788073887070
ISBN:
978-80-7388-707-0
Doporučená prodejní cena:
249 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 328 stran, česky
Rozměry:
14 × 18 cm
Rok vydání:
2012 (2. vydání)