Ke stažení

Čin a slovo: Kniha o Jakubu Demlovi

Nakladatel: Triáda 2012
Ihned
199 Kč

Anotace

"ČIN A SLOVO - Kniha o Jakubu Demlovi je souborem mých prací věnovaných Jakubu Demlovi, které vznikaly v letech 1968-2008," píše o tomto svazku jeho autor Vladimír Binar. "Soustřeďuje texty různého charakteru a podob - vedle rozsáhlejší monografické studie se zde objevují články, přednášky, doslovy, studie, komentáře, ediční návrhy, průvodce...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Ten, který tyká Demlovu kraji

Binarův soubor studií o Jakubu Demlovi nese název, který na první pohled moc neříká: Čin a slovo. Jenže tahle kniha se nechce zalíbit na první pohled, tady se " láme zlatá ruda v hloubce ducha". Tento titul je tedy v Binarově vidění nejryzejší podstatou Demlova světa. Studie shrnuté v knize Čin a slovo vznikaly od konce šedesátých let až do současnosti - podle toho, kdy se autorovi naskytly " demlovské příležitosti". Také žánry jsou různorodé - diplomová práce, doslov, přednáška, interpretace atd., vše je řazeno chronologicky. Napříč všemi útvary se tu o Jakubu Demlovi nepojednává ani životopisně, ale ani to není přísně vědecký rozbor Demlovy poetiky. Je to vyvážená kombinace obého, protože v Demlově případě oddělit život od díla úplně nejde. Autor je však ani neslučuje, nýbrž pečlivě odvažuje, co je z Demlova života relevantní pro básnické dílo a naopak.

Důkladný průvodce pro riskantní výpravu do života a díla spisovatele Jakuba Demla

(...) Jde o dosud nejdůkladnější knihu, která o Demlově díle i životě vznikla. (...) Prohlédneme-li na bibliografii Vladimíra Binara, je zřejmé, že jeho literárně-vědný život je vskutku zásadně demlovský. Zřejmě už nenajdeme odborníka, který by k této postavě našel další možné interpretační proudy. Jestliže by chtěl kdo více skandalizovat jisté Demlovy projevy a postoje, stejně se musí nutně opřít o Binarův pohled, který je chápavý, možná i laskavý, ale především fundovaný a objektivizující. Zůstaneme-li pro příklad v oblasti literární – vždyť právě zde jsou Binarem naznačeny tvůrčí souvislosti Demla kupříkladu k Vítězslavu Nezvalovi a dál až k surrealistickým inspiracím, ale také vyhledána paralela mezi tradicí českého baroka a moderní lyrikou. Ale i společenský či osobní Demlův život je představen věrohodně. Jeho "boj" s církevní hierarchií, sokolské "úlety", navazovaná i přetrhávaná přátelství – nic z toho autor nedémonizuje a prospěšně se nepokouší najít cosi nad rámec svědecky doloženého nebo ověřitelného.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Čin a slovo
Autor:
Binar, Vladimír
Nakladatel:
Triáda
Edice:
Delfín
EAN:
Doporučená prodejní cena:
199 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 520 stran, bez zabezpečení DRM, 2,0 MB ePUB ePUB, 4,5 MB Mobi Mobi, 3,9 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2012