Absolutní trest

Nakladatel: Domino 2013
Není v prodeji
99 Kč
pohlídat

Anotace

Ve své povídkové knize autor beletristickou formou mapuje problematiku hrdelní spravedlnosti v USA: rozhodování porot a soudů, udělování milosti, pobyt na cele smrti či samotný výkon trestu, který může být proveden pěti různými způsoby. Každá z povídek představuje samostatný příběh člověka, který byl právem či neprávem odsouzen, a každá se dotýká...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(4x)

Vaše hodnocení
Tahle záležitost je jedním slovem vynikající. Dal jsem to přečíst i přítelkyni a pár kámošům a líbilo se to. Můžu jenom doporučit.
Jako vášnivý čtenář moderní americké prózy jsem tenhle povídkový soubor ocenil. Originální, neotřelé, napínavé, zábavné. Martin Waller člověka vtáhne do svého smyšleného světa a dá mu úplně zapomenout na ten skutečný svět kolem.
Opravdu výtečná záležitost. Nápadité příběhy s leckdy naprosto netušeným rozuzlením. Napínavé a strhující čtení. Vřele doporučuju.
Knížka mě fakt dostala, už jen pro to, že jsem si díky Martinovi Walterovi mohla něco málo prožít s někým, kdo zabil a kdo pak i pykal. A pykal tak, jak se nikomu z nás nezdá ani v těch nejdivočejších snech. Nevím, zda jsem ty odsouzený litovala (přiznám se, že ve skrytu duše ano), je fakt, že jsem o nich přemýšlela a předepsala bych to jako...
Více
Po všech stránkách překvapivě dobrá záležitost.
Velmi ponuré téma zpracované překvapivě líbivým a poutavým způsobem. Můžeme jenom vřele doporučit.
Velice velice dobré! Čtivé, dobře vymyšlené, ještě líp napsané a taky dost zajímavé a kontroverzní téma pro knihu. Doufám, že to nebyla poslední věc, kterou jsem od Martina Wallera četl.
Tuhle knihu jsem přečetl dvakrát a stálo to za to. Po dočtení každé další povídky jsem se ještě víc těšil na tu následující. Nejvíc se mi líbily poslední tři příběhy, zvlášť ten závěrečný s názvem Autodafé je skutečnou perlou na konec.
Opravdu strhující čtení, povídky mají spád, pointa je často překvapivá ,nečekaná a děj jednotlivých příběhů neuvěřitelně rozmanitý. Osudy odsouzenců a za hranou zákona se ocitnuvších nešťastníků jsou podány tak věrně a sugestivně , s hlubokou znalostí exekučních metod a prostředí ,že čtenářův postoj k nejvyššímu trestu ,ať už byl...
Více
realistické a velmi sugestivní (nechce se mi věřit, že by autor nestrávil alespoň rok svého mladého života v cele smrti). Kniha navíc nepostrádá spád a literární kvality. Bude mít česká literatura vlastního Stephena Kinga či J. Grishama?
Napsáno velmi osobitým vypravěčským stylem. Zvláště pak povídky, do kterých se promítají nadpřirozené jevy (Návrat z Hádu, Hlas šílenství).
Trochu neobvykle tema je zpracovano velmi ctive - rychly a strhujici dej je plny extremnich situaci. Docela bodne po relativne bezstarostnem pracovnim dni stravenem v kancelari.
Absolutní trest - to je soubor povídek, z nichž každá další mi připadala o něco lepší než ta předchozí, takže kvalita se neustále stupňuje. Vážně asi nejvíc se mi líbila ta poslední - Autodafé.
Detailní propracovanost postav a rychlý dějový spád na pozadí temné atmosféry dělá z tohoto souboru povídek výjimečně čtivou zábavu, která navíc přiměje k zamyšlení.
Absolutní trest je thriller každým coulem.
I přes až děsivé téma výborně a poutavě napsané. Blahopřeji a těším se na další knihu.
Tak trochu jsem očekávala třináct dost podobných příběhů na téma elektrické křeslo. Musím ovšem říct, že v tomhle úsudku jsem se velice zmýlila. Absolutní trest, to je třináct zcela odlišných, nezaměnitelných a především výborně napsaných povídek. Všechny jsou o trestu smrti a přesto je každá úplně jiná, jedinečná a nezapomenutelná. Začínám to číst podruhé.
Musím přiznat, že tato kniha mě fakt dostala. Příběhy mě jednoduše do sebe pohltily. Mají hloubku, nutí člověka přemýšlet. Jsou plné emocí, myšlenek a života vůbec (i přes téma 'absolutního trestu') v syrové, nezahalené podobě, a právě proto tak působí, zasahují samotné nitro. Oslovují svou opravdovostí. To vše podpořeno jedninečným stylem, skvělou...
Více
Psychologie katů v popravčí četě v povídce Lid versus bratři Cainovi je vážně úžasná. Jestli se takhle v Americe fakt vybírali dobrovolníci do popravčích čet, tak to je teda pěkně hustý. To bych se tam klidně moh přihlásit taky. Velmi zdařile napsáno, postavy a příběhy jsou maximálně věrohodné.

Povídky v téhle mimořádné knize člověka vtáhnou do svého děje a nepustí ho, dokud děj neskončí. Občas jsem z toho měl oči navrch hlavy. Kdo to ještě nečetl, přečtěte si to. Stojí to vážně za to.

Absolutní trest jsem doslova zhltla přes víkend a to i přesto, že tahle kniha je na můj vkus trochu tlustá. Stálo to ale rozhodně za to. Čtivé, působivé, leckdy šokující. A ještě k fotce autora: je to vážně fešák.

Velmi zdařilý soubor tématických povídek. Nejen, že se Wallerovi podařilo věrně postihnout prostředí americké justice, čtivě a s velkou dávkou empatie také vykreslil psychické prožívání či spíše muka aktérů jednotlivých trestních kauz. Pan Waller je buď skvělý fabulátor nebo snad musel dobrovolně absolvovat stáž v cele smrti!:o))
Absolutní trest je opravdu napínavé, strhující čtení, které mohu vřele doporučit i opravdovým literárním gurmánům. Pane Wallere, jen tak dál!!!
Jednoduše vynikající!
Je to velmi zajímavý a nevšední pohled na americkou hrdelní justici. Jednotlivé příběhy jsou nápadité, čtivé, výborně stylisticky napsané, člověk je zhltne jedním dechem. Ač je trest smrti nesmírně závažným tématem, nechybí ani jistá, velmi sympatická dávka černého humoru. Čtenář se navíc dozví spoustu zajímavých a mnohdy netušených věcí např. o...
Více
Originalni vyliceni jedinecnych lidkych osudu - ac s mnohdy zaslouzenym trpkym koncem. Vypraveni ma spad a, i kdyz tema je vetsinou vazne, je lehce okorenene ponekud cernym humorem ;-)
Nápadité. Neotřelé. Se smyslem pro napětí a spád děje. Nic extra jsem od téhle knihy nečekala, ale musím říct, že na prvotinu takhle mladého autora je to víc než jen dobré.
Hodně dobré. Zaujaly mně hlavně povídky Návrat z Hádu, Dýchejte zhluboka a Hlas šílenství. Jsou docela šílené, ale to se mi na nich právě líbilo. Klobouk dolů, takové zápletky bych nevymyslel.
Zobrazit další (25)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Absolutní trest
Autor:
Waller, Martin
Nakladatel:
Domino
EAN:
Doporučená prodejní cena:
99 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 407 stran, bez zabezpečení DRM, 0,6 MB ePUB ePUB, 2,1 MB Mobi Mobi, 1,8 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2013