Emil Hakl - Skutečná událost
Ke stažení Exkluzivně Info OKO

Skutečná událost

Nakladatel: Argo 2013
Ihned
148 Kč

Anotace

Hlavní postavy románu jsou tři kamarádi. Jeden z nich – vypravěč – se ocitá v Oslu těsně po tragické střelbě na ostrově. Na cestu si bere jako četbu do letadla knihu o německé teroristické skupině RAF. Z tíživé atmosféry se vrací zpátky do Prahy, aby zjistil, že jednomu z trojice zabavilo kvůli banální pohledávce exekutorské komando dům a ještě...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(11x)

Vaše hodnocení
Je-li O rodičích a dětech „tradiční“ prózou, Pravidla směšného chování podařeným úsilím o definitivní utvrzení vlastního stylu, tak Skutečná událost je ryzí destilací Hakla. Minimalismus vystavěný na cynismu, za kterým oproti předchozím knihám zřetelně vyvstává marasmus postsocialistické společnosti, která se ocitla ve svárech neoliberálního kapitalismu, jehož je každý sám „vykonavatelem“.
Při čtení knihy máte pocit, že se prodíráte nekončící internetovou diskusí, kniha je psána se stejnou atmosférou, podivně koncentrovanou, jakoby plná negativní energie z chatů a sociálních sítí...Uuuff.
Magnesii Literu moc nechápu, jazyk je ale dobrý. Nedokážu ovšem nikomu doporučit, sorry.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Další ze skutečných událostí Emila Hakla

(...) Haklův prozaický svět mám rád, protože jej považuji za autenticky svébytný, nekašírovaný, nepředstírající. Řadím ho do linie takzvaných subjektivizovaných osobních výpovědí, které se pohybují v rozmezí mezi chlapským tlacháním a existenciálními tématy, jež však neservíruje s laciným patosem, ale spíše suše, často drsně, na příkladech svých postav či lidiček, jež jsou s jeho hrdiny v nějakém bližším či volnějším vztahu. Stejně jako u Petra Šabacha i u něj se náhled na svět mění s tím, jak jeho autor stárne a vyzrává. Tím se také proměňuje prostředí i věk a mentalita postav, jež se jeho prózami producírují. (...) Hakl dává promlouvat i lásce, obyčejnému kamarádskému porozumění, nepokřivenému přátelství i obrodě, která však nebude nikterak jednoduchá. Svižnosti jeho prózy prospívá rozčlenění textu do rozsahem i stylem různorodých partů: od návratných krátkých výpovědních nádechů přes vnitřní monolog, dialogickou kapitolu až po práci s cizími textovými výňatky.

Haklovy skutečné události

Emil Hakl vsazuje děj nové knihy Skutečná událost do horké současnosti – jeho hrdinové plně existují v nedlouho trvajícím světě moderních technologií a počítačů, které jsou pro jejich práci, volný čas i mezilidskou komunikaci téměř nepostradatelné; zároveň se s tímto světem plným individualismu, cynismu a všeobecně rozkolísaných hodnot musejí prát.
Celá recenze

Hakl skvěle vystihl svět mužů plýtvajících životem

Novela Skutečná událost je jednou z nejlepších knih o současných mužích. Haklovi hrdinové sice touží mít život ve svých rukou, místo skutečné akce si však jen každý den barví bradky a odmítají závazky. (...) Kniha Skutečná událost má tři hrdiny. Jeden je spisovatel, který stárne a nechce si nic začínat s optimismem, důvěrou, závazky. Druhý si každý den barví bradku na jiný odstín. Ne z radosti, hravosti nebo ve snaze se někam zařadit a od něčeho distancovat, spíš v touze dát křečovitě najevo lidem, že jeho mysl je stále mladá. Třetí je rozhněvaný mladý muž poznamenaný smrtí se vztahem k drogovým experimentům. Všichni vycházejí z generace, která se v pubertě snad kvůli právě končící totalitě dostatečně "nevyblbla" a teď se necítí povinna nikomu ničím. Zaměstnavateli, manželce, milence, rodičům a zejména sama sobě.

Magazín OKO

Hovězí od Hakla
Ukázky

Hovězí od Hakla

Hovězí kostky
(2011)
Podsvícený chrám svaté Ludmily srší všemi svými špicemi,
mezišpicemi, podšpicemi a špičatými vikýři k nebesům.
Socha ...

 |  Tomáš Weiss

Knižní výběr 4: Magnesia Litera 2014
Aktuality

Knižní výběr 4: Magnesia Litera 2014

Kniha roku 2013: Průvodce protektorátní Prahou (Jiří Padevět)

Několik let strávil Jiří Padevět v archivech a knihovnách, aby vytvořil knihu, která u nás nemá obdoby. Průvodce protektorátní ...

 |  Fojtík Tomáš

Literární ceny Magnesia Litera 2014 uděleny
Aktuality

Literární ceny Magnesia Litera 2014 uděleny

Nemůžu si odpustit: podívejte se na moje (weiss tipy ) u posledního TV Kosmas. Až na Literu za prózu jsem to trefil. Tedy: jakýs takýs odhad o české literárním provozu by na OKU byl.

Výsledky, ...

 |  Tomáš Weiss

Kdo má letos šanci získat Literu?
Aktuality

Kdo má letos šanci získat Literu?

Nejvíce v záři reflektorů bývá kategorie Litera za prózu. Porota i letos namíchala nominace tak, aby uspokojila čtenáře z obou táborů: masové i minoritní. Emil Hakl a Jaroslav Rudiš ...

 |  Fojtík Tomáš

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Skutečná událost
Autor:
Hakl, Emil
Nakladatel:
Argo
EAN:
Doporučená prodejní cena:
148 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 190 stran, bez zabezpečení DRM, 0,5 MB ePUB ePUB, 1,1 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2013