Ani Eva, ani Adam

Nakladatel: Mladá fronta 2013
Není v prodeji
180 Kč
pohlídat

Anotace

Jedna z nejznámějších současných francouzsky píšících spisovatelek, která sama vyrůstala jako dcera belgického diplomata v Japonsku, se nyní v milostném příběhu inspirovaném vlastním životem vrací do země svého dětství a popisuje zrod lásky mezi jednadvacetiletou učitelkou francouzštiny a jejím dvacetiletým japonským žákem. Dobře zná tamější...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Definitivně vím: Japonci jsou jiní

(...) Ten patří k prózám, v nichž Nothombová zúročuje své zkušenosti s Japonskem, kde strávila prvních pět let života a později se do země vycházejícího slunce načas vrátila. (...) Ani Eva, ani Adam však patří k jejím šťastným knihám, napsaným bez mondénnosti, k níž autorka inklinuje. Zřejmě časový odstup, s nímž Nothombová svůj někdejší zvláštní milostný vztah a své osudové volby nahlédla, jí umožnil být velmi osobní, a přitom nad věcí; je zde soucitná i vtipná. Naprosto vynikající pak jsou partie, v nichž se rozepisuje o svých výstupech do hor, kdy s nebývalou intenzitou vnímá své tělo a současně zažívá v krajině až metafyzické stavy. A konec toho románu je vysloveně jímavý. Dobrá kniha o cestě k sobě.

Ani Eva, ani Adam,ani láska

(...) Děj útlé knížky Ani Eva, ani Adam by se dal shrnout do dvou vět. Mladá inteligentní Belgičanka se při svém návratu do rodného Japonska zamiluje do mladého, bohatého a velmi hubeného Japonce. Spíše tedy Japonec do ní. Pak se rozejdou. Jenže to, co je mezi těmito dvěma větami, je křehké jako nejčerstvější sashimi z tuňáka. (...) Od začátku je jasné, že láska mezi Amélií a Rinrim nebude věčná. A právě pro toto lakonické, realistické poznání je zajímavé o ní číst. Textem prostupuje jakýsi vzácný druh melancholického vzplanutí Amélie, ale nejen k Rinrimu, ale k japonskému modrému nebi, které se tak liší od "tun belgické šedi", k zapomenutým vůním krevet, zelí a švestkových omáček, k hoře Fuji, japonským zvykům a naprosté odlišnosti: "Co si Japonci doopravdy myslí o papeži? Nic." Od té chvíle, vždycky když vidím v televizi papeže, pomyslím si: "Tak to je ten, o němž si sto dvacet pět milionů Japonců nic nemyslí."

Další z japonských návratů Amélie Nothombové

(...) Amélie se o lásce vyjadřuje s odstupem až s lehkou ironií, milostná vyznání v ní probouzejí ostych. Proto se zdráhá projevit city, dokud si není jistá, že jde skutečně o lásku, a nikoli pouze přátelskou náklonnost. Nemluví o vášni, ale o emocích, jež v ní zvláštní mladík spolu se svými zvyklostmi, vůněmi a prostředím vyvolává. Skutečnou lásku tak pociťuje spíše k tradici a kultuře Japonska, které na závěr poskytne rozhřešení i zdánlivě nenaplněnému vztahu mladé dvojice. Jméno hlavní hrdinky pochopitelně odkazuje k samotné autorce. A právě v žánru autofikce Nothombová vyniká. Zasvěceně vypráví o lidských pocitech, nebojí se do nejmenšího detailu popsat osobní prožitky či dilemata. V románu Ani Eva, ani Adam se zaměřuje na vnitřní svět dívky, jež hledá skutečný domov, a přesto před nabídkou lásky a pohodlí prchne, aby neztratila sama sebe. Kniha nezklame autorčiny věrné čtenáře a lze ji doporučit i pro ty, kteří se s ní setkávají poprvé.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Ani Eva, ani Adam
Autor:
Nothombová, Amélie
Nakladatel:
Mladá fronta
EAN:
Doporučená prodejní cena:
180 Kč
Překlad:
Belisová, Šárka
Popis:
Elektronická kniha, 176 stran, bez zabezpečení DRM, 1,2 MB ePUB ePUB, 2,1 MB Mobi Mobi, 1,8 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2013 (1. vydání)