Therese Anne Fowler - Z jako Zelda

Z jako Zelda

Nakladatel: Odeon 2014
Rozebráno
323 Kč
pohlídat

Anotace

Když „kráska z Jihu“ Zelda Sayre poprvé poznala Francise Scotta Fitzgeralda, bylo jí sladkých sedmnáct a on měl na sobě slušivou uniformu. Psal se rok 1918 a oba se do sebe okamžitě zamilovali. Staly se z nich vyhledávané celebrity, hvězdy večírků. Přicházelo však i vyčerpání, excesy, období bez peněz. Jejich manželství bylo spletí žárlivosti,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Zeldina a Scottova éra byla bouřlivá, divoká, blyštivá, převratná - je to jedno z mála historických období, do kterých bych se chtěla podívat a kde bych chtěla chvíli žít. Muselo by být skvělé účastnit se těch věhlasných večírků, znát se s tolika významnými osobnostmi, moct tvořit dějiny - být součástí toho nekonečného kolotoče.

Jenže je...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Takový pěkný pár

Amerika. Dvacátá léta. Poválečný průmyslový rozmach, auta, telefony, elektřina, jazzová hudba. Většina populace se zmohla a otevřely se jí do té doby nevídané možnosti. Ztělesněním této doby je bez přehánění snad nejslavnější pár americké meziválečné literatury: Zelda a F. Scott Fitzgeraldovi.
Celá recenze

Život jako román i rodinné drama

(...) Autorka Therese Anne Fowlerová se vydala svéráznou cestou. Po dlouhém studiu všech možných dokumentů se rozhodla vykreslit vztah dvou velkých tvůrců a hvězd na základě své fantazie. Dokonce i jejich dopisy, které román provázejí, si vyfabulovala. Odpovídají však charakteru jejich chování i smutných konců. Sama Zelda zemřela, i kvůli nervové nemoci, podobně jako její muž mladá a nešťastná. (...) e třeba ocenit, že se Fowlerové podařilo vykreslit svéráz doby i řady osobností Zeldu a Scotta provázejících životem. Vznikl tak mimořádně působivý román.

Z jako Zelda je kronika bouřlivé a tragické lásky dvou spisovatelů

(...) Byl Scott Fitzgerald neštěstím pro Zeldu Sayre, nebo to byla naopak ona, kdo spisovatele táhl ke dnu? Verzí je mnoho, podobně jako životopisů či románů inspirovaných bouřlivým vztahem dvou nespoutaných lidí, které likvidovala vlastní bezhlavost a intenzivní touha po naprosté svobodě. Odeon vydává jeden z nejlepších titulů, které se Fitzgeraldových týkají, napsala ho T. A. Fowlerová a jmenuje se Z jako Zelda. (...) Jde o fiktivní román - byť autorka prostudovala, co se dalo, neponechala v knize nakonec autentické ani dopisy, i ty si vyfabulovala. Přesto je to velmi věrohodná kronika nejslavnější lásky jazzového věku a jejího tragického konce.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Z jako Zelda
Autor:
Fowler, Therese Anne
Nakladatel:
Odeon
Edice:
Světová knihovna
EAN:
9788020715357
ISBN:
978-80-207-1535-7
Doporučená prodejní cena:
359 Kč
Překlad:
Walló, Olga
Popis:
1× kniha, vázaná, 400 stran, česky
Rozměry:
13 × 20,7 cm
Rok vydání:
2014 (1. vydání)