Volker Weidermann - Ostende 1936 - ...

Ostende 1936 - Léto přátelství

Nakladatel: Host 2014
Rozebráno
224 Kč
pohlídat

Anotace

Belgické přímořské letovisko s celou svou historií a vznešeností je místem, kde se sejdou ti, kdo už v nacistickém Německu nemají domov: zakázaní básníci Stefan Zweig, Joseph Roth, Irmgard Keunová, Kisch a Toller, Koestler a Kesten. Volker Weidermann vypráví o jejich nadějích, lásce, zoufalství — a o tom, co se stalo s jejich životy.

Stefan...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Městečku Ostende se říká „královna belgických přímořských letovisek“. Pobřeží je díky studenému Severnímu moři poseté roztomilými plážovými koši a z promenády lemované výstavnými domy obvykle dýchala poklidná idyla a bezstarostnost. Léto 1936 v Ostende je ale už trochu jiné, méně rozmarné a bezstarostné. Ve vzduchu je totiž cosi temného, a každý...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Moment zalitý v jantaru

Tato krátká kniha je strhující bez ohledu na to, nakolik je čtenář seznámen s dílem ústřední trojice Zweig, Roth a Keunová. Dílo nevelké rozsahem se ho dotkne, nenechá ho v klidu, přiměje ho hledat paralely se současností a klást si nepříjemné otázky. Zároveň je jako šperk; poslední moment zalitý v jantaru.
Celá recenze

Dojemná meditace nad krátkostí času a omezené síle lásky

Dojemná meditace nad krátkostí času, který je člověku na zemi vyměřen. Silné podobenství o tom, jak si zastíráme děsivou skutečnost, o níž dobře víme, a přesto vědět nechceme. Melancholické svědectví o síle lásky, která může poskytnout útěchu a pocit štěstí, ale ty nejosudnější hrozby odvrátit nedokáže.
Celá recenze

Moment zalitý v jantaru

(...) Německý novinář Volker Weidermann zachycuje tento hraniční moment v dějinách knihou na pomezí literatury faktu a románu; za pomoci nastudovaných pramenů a citátů z děl i korespondence aktérů. Většina evropských státníků doufala v zažehnání hrozby druhé světové války a podceňovala nebezpečí německého režimu; Hitler pořádal olympiádu, aby se celému světu ukázal v co nejlepším světle. Stejně důležité jako světodějné momenty jsou však pro autora citová hnutí a osobní krize jednotlivců. Na skupině lidí "na útěku do světa dovolených" zachycuje veškerou nejistotu, morální dilemata a bláznivé naděje té doby. Jeho krátká kniha je strhující bez ohledu na to, nakolik je čtenář seznámen s dílem ústřední trojice Zweig, Roth a Keunová. Dílo nevelké rozsahem se ho dotkne, nenechá ho v klidu, přiměje ho hledat paralely se současností a klást si nepříjemné otázky. Zároveň je jako šperk; poslední moment zalitý v jantaru.

Magazín OKO

Knižní pól Zdenko Pavelky
Recenze

Knižní pól Zdenko Pavelky

Knižní pól 31. 1. 2015

Nakladatelství Rubato se zaměřuje především na překlady spíše exkluzivních literárních děl, o kterých se v Česku moc neví. Jedním takovým ...

 |  Zdenko Pavelka

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Ostende 1936 - Léto přátelství
Autor:
Weidermann, Volker
Nakladatel:
Host
EAN:
9788074912450
ISBN:
978-80-7491-245-0
Doporučená prodejní cena:
249 Kč
Překlad:
Dimter, Tomáš
Popis:
1× kniha, vázaná, 180 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 19,5 cm
Rok vydání:
2014 (1. vydání)