Haruki Murakami - Na jih od ...

Na jih od hranic, na západ od slunce

Nakladatel: Odeon 2014
Na jih od hranic, na západ od slunce

Na jih od hranic, na západ od slunce

224 Kč
Rozebráno
224 Kč
pohlídat
Rozebráno
224 Kč
pohlídat

Anotace

Komorní milostný příběh, v němž hraje roli tajemství a osudovost, příběh ztrácení a nalézání, návratů k téže ženě, dilema muže, který má vše, o čem dřív mohl jen snít, a přesto tápe v domnění, že skutečnost je jiná, než jak se jemu či nám jeví… Milostný trojúhelník, v jehož středu sledujeme nejprve chlapce jménem Hadžime, trpícího tím, že je...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(5x)

Vaše hodnocení
Murakamiho jsem objevil dost pozdě. Krásně napsáno, hlavně skoro až mytické pojetí záhadné krásky Šimamoto a vztahu hlavního hrdiny k ní. Autor přesně vyvažuje umění a čtivost.
Krása této knihy spočívá především v umění náznaků a neodhalených tajemství. Možná proto přijde evropskému čtenáři na první pohled povrchní, první pohled však mnohdy klame. Ta skutečná krása je schovaná, pod povrchem. Stejně jako u ženských hrdinek příběhu.
Opravdu to stojí za to, od Murakamiho je to má první kniha a už se třesu na další 'kousky', hlavně na Norské dřevo. Na jih od hranic vyžaduje citlivý přístup, ale čtenáři se bohatě odmění - jedna z nejlepších knih za posledních cca 5 let.
Tuto knizku jsem dostala spolu s Norskym drevem od jednoho kamarada k vanocum. Norske drevo je dle meho pro bezneho ctenare mnohem ctivejsi, mene narocnejsi...ne vsak pro me...Pribeh ktery Murakami popisuje v teto knize jsem prozivala...i s detaily, ktere autor popisuje...pro me naprosto sokujici zazitek...
doporučuju všem vnímavým čtenářům, co se nebojí nad knihou strávit noc a zatlačit slzu...
Ano, i me se to na prvni precteni tak zdalo. Ale kouzlo te knihy - je v tom velmi japonska - je prave v naznaku, v nedoslovenosti. Ta knizka je krasna, ale malokdo se k tomu asi bude jako ja prokousavat pul rokem intenzivniho cteni... Pribeh cloveka, ktery se musi smirit s tim, ze nedostane prave to, co ho naplnuje ze vseho nejvic mi prijde silny...
Více
Výborná knížka, intimní, přemýšlivá, realistická.
Geniální dílo nebo kopie Norského dřeva? Nevím, jsem zmatená. Styl vyprávění výborný, ale to samo o sobě nestačí. Časem, až budu vyzrálejší, se ke knize vrátím a snad si ji konečně řádně vychutnám.
První polovina knihy byla dobrá, nadprůměrná. Čekala jsem, kdy dojde k nějakému zásadnímu konfliktu a hlavně, kdy začnu zaujímat nějaký postoj ke konkrétním postavám. To se nestalo. Necítila jsem žádné emoce, nic. A to dokonce ani když se Šimamoto znovu objevila v životě Hadžima. Ke konci jsem se začínala nudit. Styl psaní autora je výborný,...
Více
Po půlce jsem se chytla a knihu hltala. Náznaky, záhadnost, touha, rozum, láska, rodina - vše pěkně promíchané a zajímavé, gradace, ale pak mně to přišlo nějak nedotažené, skoro jako postavené na vodě. Ani závěrečná pasáž 'usmíření' s manželkou mi nepřišla nikterak hluboká. Nicméně zajímavé a určitě si od tohoto autora ještě něco přečtu.
Rozpaky. Četl jsem Norské dřevo a s nadšením, že jsem našel skvělého autora, jsem se vrhl i na tuto knihu. Ze začátku jsem si jí užíval, opět je technicky brilantně napsaná, ale postupně jsem se začal nudit a v závěru jsem začínal mít deprese z toho, že všechny hezký holky tohoto autora chtějí spáchat sebevraždu. Kdybych mezitím nečetl svěží a...
Více
Je to dobry pribeh, ale jen naznaceny a neprokresleny do hloubky, nerozvedeny, Norske drevo je rozhodne uchvatnejsi. Taky doufam v dalsi preklady!
Knížka je ve srovnání s Norským dřevem pouze povrchní příběh podstatně slabší intenzity. Přesto doufám, že dojde k dalším překladům Haruki Murakamiho.
Zobrazit další (10)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Kronika milostných nehod

Hlavní postavou románu Na jih od hranic, na západ od slunce (1992) je Hadžime, muž ve středních letech, jemuž Murakami přidělil některé autobiografické rysy.
Celá recenze

K přečtení

(...) Hadžime, protagonista románu, je opět prototypem úspěšného muže, jenž se ve vzpomínkách vrací do minulosti. (...) Nečekané rozuzlení patří ke kladům románu, který navzdory snaze o upřímnou a otevřenou výpověď zdaleka nedosahuje intenzity Norského dřeva. Zůstává skutečně pouhou jeho ozvěnou, byť - nepochybně - čtenářsky vděčnou.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Na jih od hranic, na západ od slunce
Autor:
Murakami, Haruki
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020715760
ISBN:
978-80-207-1576-0
Doporučená prodejní cena:
249 Kč
Originál:
Kokkjó no minami, taijó no niši
Překlad:
Jurkovič, Tomáš
Popis:
1× kniha, vázaná, 176 stran, česky
Rozměry:
13 × 20,7 cm
Rok vydání:
2014 (3. vydání)