Josef Formánek - Mluviti pravdu

Mluviti pravdu: Brutální román o lásce k životu

Nakladatel: GEKKO 2014
Mluviti pravdu

Mluviti pravdu

314 Kč
Rozebráno
314 Kč
pohlídat
Rozebráno
314 Kč
pohlídat

Anotace

Román psaný podle skutečných událostí. Válka, lidské utrpení, ale i životní láska, tajné sny, lidská síla a odvaha ve velkém příběhu muže, který sloužil v SS, Rudé i československé armádě, byl nejmladším krajským tajemníkem KSČ, vězněm i milionářem. Několikrát byl blízko smrti, potkal velkou lásku, ztrácel ji a zase hledal, stejně jako odpověď na...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(4x)

Vaše hodnocení
Pravdivý příběh jednoho muže, který v životě prošel tolika, až neskutečnými, situacemi. Válka, vězení, lidské utrpení, ale i láska, sny, síla a odvaha. Ve válce byl v SS, v Rudé i československé armádě. Ocitl se v KSČ, ale také byl politickým vězněm a uprchlíkem. A stále hledal odpověď na svou otázku – jaký je smysl lidského života.

Mám...
Více
Myslím si, že bez autorových "komentářů" by kniha měla úplně jiný formát. Nejde v ní jen o příběh pana Marese. Jeho "zpověď" se umocňuje zpovědí autora. Nemá jít myslím jen o vyprávnění příběhu, ale předání určité filozofie. Meditace o smyslu vlastní existence.
Výborně psaná kniha, líbila se mi dokonce ještě víc než Prsatý muž a zloděj příběhů stejného autora. Kniha se čte jedním dechem, je prostě návyková :-) Doporučuji všem.
Kniha, která se opravdu čte jedním dechem. Je pravda, že občas už jsem se taky těšil, až autorův komentář skončí abych se zas vrátil k tomu, co bylo, zpětně si však říkám, že bez těchhle vsuvek by kniha nebyla úplná. Opravdu silný zážitek a mohu vřele doporučit.

Tak to jsem nečekala. Poté, co jsem četla Prsatého Muže jsem už nevěřila, že by dokázal napsat druhou tak drsně naturalistickou a upřímnou knihu. Ale dokázal to! Je to naprosto skvělá kniha, která mě uchvátila! Je to pravda čtení pro silné povahy (slabším náturám by mohlo dělat zle popisování znásilňování žen za války, mučení v koncentrácíc a ve vězení atd.)ale stojí za to si ji koupit!!!

Tuhle knižku, si prostě kupte, protože stojí za to, ji mít doma.
Je to skutečně nádherný chvílema děsuplný čtení. Probouzí silné emoce, pocity.....

Tak už ji mám přečtenou a musím říct že souhlasím s výrokem pana Lustiga,líp bych to neřekla. Kniha je úžasná,určitě stojí za to aby jste ji měli.

Zajímavý příběh, chvíli mi trvalo než jsem se začetla, ale pak už to šlo jedním dechem. Myslím si, že není mnoho českých současných autorů s takovým vypravěčským talentem.

Opravdu silný příběh, skoro bych řekl, že typicky středoevropský. Pár 'podobných' máme v okruhu širší rodiny. Ale, líbilo se mi to tehdy, když autor nepsal o sobě. Asi jsem staromódní, ale zajímá mě věta, kterou autor napsal, nezajímá mě popis tvůrčích muk, než autor k větě došel.

Panu Formánkovi se povedlo odvést dobrou řemeslnou práci. Text je dobře rozčlenění, zvědavý čtenář samozřejmě přistupuje na hru -příběh v příběhu. Jeden o spisovatelovi a jeho kritickém zkoumání sebe sama, druhý - o posledním SSmanovi u nás. Toto se pak splétá jako vánočka v jeden celek. Není to však z mého pohledu kniha pro masového čtenáře, spíše...
Více
Zvláštní knížka. Příběh je určitě zajimavý a i když si nemyslím, že něčím vybočuje z řady podobných osudu, četl se mi dobře. Jen mi hodně vadily autorovy komentáře, většinou jsem je vynechávala. Nezajímavě napsané a s nezajímavým obsahem.
Zobrazit další (9)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Drsný román o lásce k životu

(...) "Do knížky napíšete i věci, které byste nikdy nikomu neřekli, ty nejvnitřnější pocity. Je to vlastně strašně osobní kniha, vidím v ní bolest, ale i krásu, touhu po životě," tvrdí Formánek. Mluviti pravdu je docela ideální vánoční dárek. Má spád, velký příběh, je to kronika krutého dvacátého století, je čtivá. Občas možná čtenáři poleze na nervy vypravěč i hlavní hrdina, protože jsou to koneckonců "jen" obyčejní lidé se všemi jejich chybami, a ne vyfabulovaní románoví hrdinové. I tak však stojí za to mít poslední Formánkovu knihu ve své domácí knihovně.

Prsatý muž má novou knihu

(...) Formánek, to už je dnes značka. Anebo přinejmenším záruka toho, že čtenář se rozhodně nudit nebude. Arnoštu Lustigovi se knížka líbila moc, jeho slova chvály jsou téměř nepublikovatelná. A Ivan Klíma své pocity shrnul do jedné věty: "Je to román, jaké se už dnes nepíší."

Mluviti pravdu, modlitba jen jako

(...) Mluviti pravdu je na českém literárním trhu zjevem, podobně jako je zjevemmezi spisovateli Josef Formánek, málo literární, ale s geniálním vypravěčským talentem, se sklonem trochu naslouchat a hodně křičet. Něco v něm je, jen to v té záplavě emocí a gest najít.

Magazín OKO

Rádio Kosmas

Pan Miloň radí, pátrá, informuje...

 
 |  Miloň Čepelka

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Mluviti pravdu
Autor:
Formánek, Josef
Nakladatel:
GEKKO
EAN:
9788090558120
ISBN:
978-80-905581-2-0
Doporučená prodejní cena:
349 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 432 stran, česky
Rozměry:
11,4 × 17 cm
Rok vydání:
2014 (2. vydání)