Jiří Weinberger - Radostný úlek a ...

Radostný úlek a jiné povídky

Nakladatel: Weinberger Jiří 2015
Není skladem
90 Kč
pohlídat

Anotace

Kniha Radostný úlek a jiné povídky čtivě, poeticky i vtipně vyzývá čtenáře, aby se zastavil, zamyslel, zasnil a – last but not least – zasmál. Zkrášluje stereotypní každodennost, kterou se mnozí z nás v dobrovolné službě podivným bohům současnosti nechávají usmýkat.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(10x)

Vaše hodnocení
Chcete-li se potesit skvelou cestinou a inspirujicimi napady, tak toto je kniha pro Vas. Autorovi se podarilo transformovat prihody kazdodenniho zivota do poetickych zazitku. Velmi zajimave cteni, vrele doporucuji.
Lehké příběhy se střídají s těmi, kterým se skoro nechce věřit. Náhodná setkání, která přišla v pravou chvíli. Naprosto neuvěřitelné "souhry okolností" vedle "běžných" každodenních příhod sepsané s vtipem a lehkostí. Přesto většina textů donutí čtenáře k zamyšlení nad tím, proč nám někdy připadají naše zážitky tak neuvěřitelné.
Povídky, které zachycují zcela všední obyčejné situace, které my ostatní už vůbec nevnímáme. Když čtete, najednou jako byste se probudili a teprve pořádně začali vnímat své okolí. A říkáte si: jak to, že jsem si toho dříve nevšimla? A navíc autorův svérázný humor - prostě je radost tyhle povídky číst.
Jak Radostný úlek, tak Nerovnováha je soubor krátkých povídek, které se dobře čtou a zanechávají za sebou příjemný pocit. Stejně jako někteří předchozí kolegové minirecenzenti mám za kažnou z nich pocit, že si o tématu potřebuji s autorem trochu popovídat, ale pak se pustím do další a do další a do další...
Knížka se mi líbila. Mám rád, když někdo dovede zachytit všední situace nevšedním způsobem. Věci, které se stávají i vám a jenom si říkáte: kruci, proč jsem je nesepsal já sám?
Jiří Weinberger, jeden z mála svého druhu, je dobrý pozorovatel se smyslem pro nonsens. Má ostré pero, které zachycuje pocity, u kterých se my ostatní běžně nepozastavíme. A škrtá a redukuje až na kost, takže ani na chvíli při četbě jeho knih nemám pocit, že je placený od normostrany. Podobně jako jeho Nerovnováhu čtu prakticky na jeden nádech.
Čtení knížky Radostný úlek byly pro mě milé chvíle, kdy jsem se usmíval,
místy i zasmál nahlas. Jako by autor psal přímo o mě, tedy spiše o mém
pohledu na svět. Až si říkám, jak to, že mě tak dobře zná? Jak to ví?
Některé Weinbergerovy povídky z poslední doby jsou trochu smutné,
ty se mi moc nelíbí, ale v této knížce jsem nic smutného nenašel.
Mně se líbila. Pavel.
Kniha je čtenářsky atraktivní, ale nikoli lacině atraktivní, texty jsou nevtíravé, a zároveň vás pohltí, dle mého názoru se autor výborně vypořádal také s formou textů: jsou krátké, úderné, vypointované, pointy nečekané, myšlenkově hluboké. Prolog v podobě úvodu je skvělý jak svým titulem, tak obsahem; autor v něm mimo jiné ironizuje, možná až...
Více
Je plná vtipných metafor. A inspirací. Někde vybízí k zamyšlení, jinde k dialogu. Hezky se čte, není upovídaná a člověk se k ní rád vrací. Doporučuji.
Kniha obsahuje krátké povídky, eseje a další poetické texty, které jsou plné hravosti a překvapivých postřehů. Některé texty přesahují až do filozofické roviny, což však neznamená, že je nemůže číst čtenář bez hlubší filozofické erudice. Společným rysem všech těchto reflexí je pro mne výzva – výzva k zastavení v dnešní hektické době a také...
Více
Zobrazit další (7)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Čirá sklíčka paměti

Všechny zaznamenané příběhy jsou skutečné, žádná postava není vymyšlená, a domnívá-li se čtenář, že některý příběh „je dokonce přímo o něm, pak je to také pravda“. Jiří Weinberger píše i o sobě, neboť pocit, že autor nepíše o sobě, je podle něj vždycky mylný.
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Radostný úlek a jiné povídky
Autor:
Weinberger, Jiří
Nakladatel:
Weinberger Jiří
EAN:
9788026075097
ISBN:
978-80-260-7509-7
Doporučená prodejní cena:
100 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 76 stran, česky
Rozměry:
13,4 × 20 cm
Rok vydání:
2015 (1. vydání)