Richard Birkefeld, Göran Hachmeister - Berlínská past

Berlínská past: Detektivka z nacistického Německa

Nakladatel: Garamond 2015
Rozebráno
297 Kč
pohlídat

Anotace

Německo, podzim 1944. K Berlínu, který je z velké části v troskách, se pomalu, ale jistě blíží Rudá armáda; kdo má možnost, pokouší se zachránit si kůži, jak se dá. V této situaci dostává úspěšný policejní vyšetřovatel Hans Kalterer za úkol vypátrat v berlínských ulicích sériového vraha, o němž se policisté domnívají, že se pachatel dopouští...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

RECENZE: Co je dobro a zlo? Esesák loví vraha, co utekl z koncentráku

(...) Souboj dobra a zla? Tak černobílé to není, Berlínská past je i pastí na čtenáře. Je možné sympatizovat s mužem, jemuž na světě nezbylo už nic než krvavá pomsta? Nebo fandit detektivovi, který si „není vědom žádné viny, vždycky jen poslouchal rozkazy“? „Oba víme, Hansi, že se celá země nějakým způsobem provinila,“ vmete Kaltererovi do tváře jeho žena, která jej opustila. Román plný dilemat vydal Garamond.

Recenze: Detektivní thriller Berlínská past. Boj dobra a zla nečekejte, dobro totiž už dávno popravili!

Ta kniha je opravdu tak trochu past. Detektivka německých historiků Richarda Birkefelda a Görana Hachmeistera vás během prvních desítek stran tak trochu ukolébá a navodí ve vás falešný pocit, že už dokážete odhadnout, co se na dalších stránkách bude dít. Vždyť zápletka je tak jednoduchá, říkáte si. Jenže všechno je jinak. Past totiž právě sklapla a vy jste se chytili na návnadu, kterou vám autoři chytře předhodili… (...) V té hrůze, která opět připomíná otázku velké VINY německého národa v minulém století, nabírá na obrátkách i detektivní příběh, který se dávno vymkl obyčejnému vyprávění o boji zla s dobrem. V troskách města a ve štiplavém zápachu spálených lidských těl totiž už nic jako dobro prostě neexistuje…

Manévrování v troskách Berlína

Thriller z období posledních měsíců třetí říše má zprvu rysy kriminálního románu, v závěru se však přelomí v drama lidí se špatným svědomím. Vyniká podrobným líčením čím dál tíživějších podmínek v bombardovaném Berlíně i citlivým a chytrým zasazením zápletky do zmatků konce války.
Celá recenze

Richard Birkefeld & Göran Hachmeister: Berlínská past

Tenkou hranici mezi dobrem a zlem ukazuje psychologický detektivní thriller Berlínská past. Román německých historiků je podrobnou sondou do podzimního Berlína roku 1944. S blížící se Rudou armádou a prohrou nacistické říše, se role zločince a oběti snadno proměňují. Špičky nacistického režimu šokují vraždy vysokých pohlavárů režimu. Jejich vyšetřování dostane na starosti úspěšný Sturmbannfuehrer Hans Kalterer. Brzy se ukazuje, že zločiny mají politické pozadí. Podle všeho, je pachatelem uprchlý vězeň koncentračního tábora, kterému se při náletu podaří uniknout z koncentračního tábora. Po návratu do Berlína se dozvídá o smrti manželky a syna a jediným smyslem jeho života se stává pomsta. Mimořádně napínavou atmosféru knihy tedy nevyvolává samo vyšetřování, ale skvělá psychologie nejednoznačných postav. Lidí v mezní situaci. Berlínská past se věnuje stále aktuální otázce viny „obyčejných Němců“ a právu na odplatu.

Magazín OKO

Rádio Kosmas

Knižní hitparáda Miloně Čepelky

 
 |  Miloň Čepelka

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Berlínská past
Autor:
Birkefeld, Richard a Hachmeister, Göran
Nakladatel:
Garamond
EAN:
9788074072710
ISBN:
978-80-7407-271-0
Doporučená prodejní cena:
349 Kč
Originál:
Wer übrig bleibt, hat recht
Překlad:
Půček, Michael
Popis:
1× kniha, vázaná, 360 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 20,7 cm
Rok vydání:
2015 (1. vydání)