Otakar Nový - Česká ...
Doručení po ČR zdarma Info OKO

Česká architektonická avantgarda

Nakladatel: Prostor 2015
Česká architektonická avantgarda

Česká architektonická avantgarda

1 347 Kč
Skladem
1 347 Kč
Rozebráno
1 272 Kč
pohlídat

Anotace

Kniha je životním dílem Otakara Nového, předního odborníka v oblasti urbanismu a životního prostředí a znalce dějin moderní architektury. Středem jeho pozornosti jsou tvůrci, projekty, stavby, názory a celkový význam meziválečného funkcionalismu. Téma svého díla zasazuje do velmi široce pojatého kulturního kontextu doby od poloviny 19. do poloviny...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Avantgarda a "jiné" moderny

(...) Nového kniha spojuje obecné úvahy s osobními vzpomínkami. ...) A tak se, vedle obdivu pro nadšení, hrdost a čistotu úmyslů avantgardy, Nový nevyhýbá - jak konstatuje v doslovu Vladimír Karfík - "ani kritickému hodnocení její intolerance, siláctví a omylů". (...) Architekt Plzeňska Otakar Nový v České avantgardní architektuře nezůstává jen v Praze, sleduje i dění brněnské či královéhradecké. Ovšem Plzeň, v níž prožil část života, nechává stranou. Spokojí se jen s konstatováním, že "dokonce i tak v moderní výstavbě zaostávající města jako průmyslová Plzeň - začala brát na vědomí výhody věcnosti a úspornosti moderní architektury."

Návrat bible českého funkcionalismu

(...) S léta nedostupnou knihou po sedmnácti letech opět přišlo nakladatelství Prostor. Objevná i rozmáchlá práce se tak dostává znovu ke čtenářům - a to i k těm, kteří ji v potu tváře dlouhodobě sháněli po antikvariátech. (...) Respektovaný autor přibližuje osobnosti, projekty i celkový význam meziválečného funkcionalismu a příběh české architektonické avantgardy líčí v širokém kulturním kontextu a s mimořádným osobním zaujetím - jak už bylo zmíněno, sám byl jeho protagonistou. (...) Knihu, již se právem dostalo přízviska „bible českého funkcionalismu", doplňují více než dvě stovky fotografií nejvěhlasnějších návrhů a realizací Le Corbusiera, Gropiuse, Gočára, Kotěry, Chochola, Janáka, Fragnera či Fuchse, ale třeba i unikátní snímky skalních bytů v Praze na Strahově ve dvacátých letech, pražského nouzového bydlení ve vagonech nebo typických kladenských hornických kolonií.

Magazín OKO

Rádio Kosmas

Knižní hitparáda Miloně Čepelky

 
 |  Miloň Čepelka

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Česká architektonická avantgarda
Autor:
Nový, Otakar
Nakladatel:
Prostor
EAN:
9788072603213
ISBN:
978-80-7260-321-3
Doporučená prodejní cena:
1 497 Kč
Popis:
1× kniha, flexi, 648 stran, česky
Rozměry:
16,7 × 24,2 cm
Rok vydání:
2015 (2. vydání)