Helle Helle - Jestli chceš

Jestli chceš

Nakladatel: Paseka 2016
Rozebráno
224 Kč
pohlídat

Anotace

Čtyřicátník Roar narazí při kondičním běhu v lese na osmatřicetiletou ženu, která se stejně jako on ztratila. Je říjen, dvojici zaskočí brzký soumrak a oba běžci jsou nakonec nuceni strávit v lese mnohem víc času, než chtěli. Roar mezitím vyslechne ženin životní příběh. A zatímco ona vypráví o svých láskách i prohrách, oba se ve sledu ...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

No tak jestli chceš...

(...) Knihu je velice těžké zhodnotit, protože i když se tváří obyčejně a hodně toho nechává nedořečeno, je hluboká. Pokud hledáte knihu, která bude mít filmový děj a bude plná akce, tak toto vám Jestli chceš nedá. Dá vám spoustu myšlenek a možností, kdy se budete ptát, jak to ve skutečnosti je. Nepozornému čtenáři by se mohlo zdát, že kniha nemá vlastně žádný děj, ale ten pozorný přijde na to, že kniha je plná příběhů. Mužům poskytne pohled do ženského nitra, ale ženám příběh, který je uchvátí, protože se týká každé. Může se zdát, že úsporný styl, který autorka využívá, je místy úsporný až moc, ale právě to dělá tuto knihu jedinečnou.

Nic se neděje

(...) Hlavní dějová linka knihy Jestli chceš se před čtenářem objeví poměrně záhy a není nijak složitá. Sledujeme příběh muže, který se při běhání ztratil v lese a potkal starší ženu, které se překvapivě stalo to samé. Společně hledají cestu, přetrpí dvě noci v malém dřevěném přístřešku, v zimě a bez vody. Postupně je základní příběh protkáván kapitolami, ve kterých oba střídavě vzpomínají na události krátce před ztracením a zacházejí ve vyprávění stále dál do minulosti. Druhou dějovou osou se stane životní příběh ženy. Ten sestává z popisu běžných situací a klasických životních peripetií, jejichž mozaiku autorka sestavuje z detailů, jemných gest a nedořečených náznaků. (...) Nedořečenost je také to, co paradoxně oba lidi, svedené k sobě jen nešťastnou náhodou, nakonec spojí. Tím, jak spolu tráví čas a skrze vyprávění nahlížejí vzájemně do svých životů, si uvědomují, že to podstatné z nich nemohou vůbec předat. Jediné, co jim zbývá, je sdílet to, co se děje právě v danou chvíli.

Ztráty a nálezy v jungovském lese

Muž a žena na sebe náhodně narazí v dánském lese. Oba se ztratili a společně dva dny a dvě noci hledají cestu domů. Dánská autorka Helle Helle nás tentokrát zavádí do jungovského lesa: vnitřního chaosu, strachu před neznámem a znovuzrození.
Celá recenze

Magazín OKO

Rádio Kosmas

Knižní hitparáda Miloně Čepelky

 
 |  Miloň Čepelka

TV Kosmas

Helle Helle popáté česky - Jestli chceš

 
 |  tomáš weiss, vojtěch polák

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Jestli chceš
Autor:
Helle, Helle
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788074327155
ISBN:
978-80-7432-715-5
Doporučená prodejní cena:
249 Kč
Originál:
Hvis det er
Překlad:
Březinová, Helena
Popis:
1× kniha, vázaná, 144 stran, česky
Rozměry:
13,6 × 20,6 cm
Rok vydání:
2016 (1. vydání)