Fernand Pouillon - Divoké kameny

Divoké kameny

Nakladatel: Vyšehrad 2016
Divoké kameny

Divoké kameny

359 Kč
Skladem
359 Kč
Rozebráno
223 Kč
pohlídat

Anotace

Román o vzniku středověkého opatství Thoronet na jihu Francie, jednoho z trojice klenotů rané cisterciácké architektury.

Historický román je zasazen do prostředí vznikajícího středověkého opatství Thoronet na jihu Francie, jednoho z trojice klenotů rané cisterciácké architektury. Skrze záznamy „mistra díla“ – dobového architekta a vedoucího...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Zdánlivě historický román psaný formou deníku středověkého stavitele klášterního komplexu uprostřed provensálské "divočiny". Nádherný popis procesu a lidských osudů v něm, boje s kamenem, s člověčími slabostmi, navíc doplněný fotografiemi, z kterých jde úžas. Neměl jsem o Třech provensálských sestrách ani ponětí, ale jestli je Le...
Více
Autor zajímavější než kniha, takže asi nejlépe seznámit se s autorem a jeho dílem a pak číst knihu, čtenář si ji pak mnohem víc užije jakožto vhled do autorových myšlenkových postupů. Jinak v té bídě, co teď v rámci beletrie vychází, určitě patří k těm lepším, aspoň je to čtivé a má i jakoby příběh. Nechápu překlepy a pravopisné chyby, co dělaly redaktořy? ;-)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Nahrubo tesaný oblouk mezi staletími ocenil i Umberto Eco

(...) Román psaný formou beletrizovaných osobních zápisků se odehrává ve druhé polovině 12. století na stavbě kláštera řádu cisterciáků v opatství Le Thoronet v Provence. Ten patří dodnes ke trojici nejvýznamnějších staveb tohoto druhu ve Francii – ostatní neméně kvalitní se proměnily v ruiny už za Francouzské revoluce. Fernand Pouillon sice vede jistou dějovou linii, snaží se formovat románové postavy, nicméně je patrné, že hlavním tématem je pro něj stavba sama. A jeho vlastní stavitelské ideje, které vepisuje do úst a mozku svému hrdinovi. V tomto smyslu jsou Divoké kameny jakýmsi nahrubo tesaným obloukem, který vede od vykreslení stavitelství románského slohu, tedy onoho porozumění středověku, jež se tolik líbí Umbertu Ecovi, do 20. století. K osobě „Savanaroly architektury“, jak současníci Fernandu Pouillonovi přezdívali.

Architekt Pouillon napsal románovou ódu na kámen

(...) Autorem knihy je přední francouzský architekt Fernand Pouillon, jenž žil v letech 1912 až 1986. Není třeba dlouze hádat, jeho román je o architektuře, přesněji o jejím smyslu, vášni pro materiál a koneckonců o něčem tak zdánlivě nezáživném, jako je organizace práce na stavbě. (...) Čtenáři je ku prospěchu také strukturovaný doslov, v němž pochopí mnohé ze zapomenutých stavebních praktik starých mistrů, i leccos z dějin cisterciáckého řádu. Dostane se mu informací o autorovi i oblasti, kde se děj odehrává. I to vše je dílem „architekta českého vydání“ této nesnadné knihy Denise Molčanova. Divoké kameny jsou románem z 12. století napsaným před padesáti lety. Přesto se dotýkají i dnešního člověka. Zejména svým soustředěním. Možná právě proto, že tato schopnost dnes tak často schází.

Divoké kameny jsou estetickou proklamací i lyrickou meditací o umění stavět

(...) Text románu Divoké kameny začal Fernand Pouillon psát „aby se nezbláznil“, začátkem 60. let minulého století, ve vězeňské cele, kam se dostal za zpronevěru zaviněnou jeho partnery. Před nástupem trestu navíc Pouillon rozprodal svůj majetek, aby uhradil dlužnou částku. Už v tomto ohledu by nebylo překvapivé, že hrdinou jeho prózy se stal člověk dobrovolně vázaný slibem chudoby. V románovém světě ovšem askeze není trestem, nýbrž volbou. (...) Nejde o beletristické dílo, ale ani přísnou rešerši pracovních postupů minulosti. Kniha je estetickým prohlášením souzvuku se stylem tvorby, který dospěl k ideálnímu tvaru, funkčnímu nadčasově. To Pouillon formuluje spolehlivě. Z jeho slov vycítíme onu krásu hmatatelně, a proto i četba Divokých kamenů může být požitkem.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Divoké kameny
Autor:
Pouillon, Fernand
Nakladatel:
Vyšehrad
EAN:
9788074296888
ISBN:
978-80-7429-688-8
Doporučená prodejní cena:
248 Kč
Originál:
Les Pierres sauvages
Překlad:
Molčanov, Denis
Popis:
1× kniha, vázaná, 240 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 20,6 cm
Rok vydání:
2016 (1. vydání)