Ke stažení

O funkcích práce a osobitosti

Nakladatel: Volvox Globator 2016
Ihned
139 Kč

Anotace

Scientistická víra je základem mnohých Broukových úvah a spekulací, jež svým způsobem, "mimo dobro i zlo", mimo všechny pochybnosti "iracionalizují racionalitu" a získávají - jaksi paradoxně - kvalitu poezie. Stále více se přesvědčujeme, že dílo Bohuslava Brouka je paradoxním výrazem právě takového "rozvoje reálna díky imaginárnímu". Aplikace...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

O sebevraždě a erótu

(...) Druhá kniha O funkcích práce a osobitosti studuje příčiny odvěké honby člověka za lepší budoucností, mocí, hromaděním majetku, vyšším společenským postavením - zkrátka ambice vyniknout, být na čele. Brouk přitom vychází z Freudova psychoanalytického konceptu libida, jež takto údajně působí a ovlivňuje všechny lidi. Freudovu tezi se snaží originálně spojit s učením o individuální psychologii Alfreda Adlera. Závěr je jednoznačný: Kdyby od úsvitu lidských dějin člověka nesžíral pocit méněcennosti ze sexuální či erotické frustrace a současně ho erós nehnal stále vpřed za novými a novými láskami, "plynul by život lidstva ve věčné idyle, v sladkém nicnedělání, a lidstvo by nikdy nedosáhlo své dnešní životní úrovně". Jinými slovy, neustálá erotická nespokojenost je hnacím motorem civilizace, kultury, pokroku.

Vše spočívá v libidu

(...) V "odstranění rozporů mezi učením Freudovým a Adlerovým" měl podle jeho vlastních slov spočívat hlavní teoretický význam knihy O funkcích práce a osobitosti (1938). V nejrůznějších oblastech života - v mezilidských vztazích, v kultuře, politice aj. jsou stopovány projevy vůle k moci a " komplexu méněcennosti". Všechny projevy činorodosti, uměnímilovnosti, ba i striktního bazírování na morálních zásadách - to vše je vztaženo k týmž dvěma základním pohnutkám: k touze opanovat si druhé a k potřebě kompenzovat si vědomí životních debaklů. Nicméně oba tyto motivy, jakkoli jsou nejprve označeny za univerzální zdroj všeho lidského jednání, posléze odhalují ještě původnější příčinu v působení libida.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
O funkcích práce a osobitosti
Autor:
Brouk, Bohuslav
Nakladatel:
Volvox Globator
EAN:
Doporučená prodejní cena:
139 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 223 stran, bez zabezpečení DRM, 3,6 MB ePUB ePUB, 7,1 MB Mobi Mobi, 3,1 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2016