Ryszard Kapuściński - Eben

Eben

Nakladatel: Absynt 2016
Eben

Eben

170 Kč
Rozebráno
170 Kč
pohlídat
Rozebráno
350 Kč
pohlídat

Anotace

Čo vlastne vieme povedať o Afrike? Porovnajme si svoje vedomosti a skúsenosti s legendou svetovej reportáže Ryszardom Kapućińskim, ktorý vo svojej knihe Eben prináša komplexný obraz čierneho kontinentu – zo severu na juh, z východu na západ.
Nie sú to len politické a dejinné zvraty – v centre jeho záujmu stojí obyčajný človek čeliaci nielen...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Myslím, že Ryszard Kapusćińsky by dokázal napsat skvělou knihu na jakékoliv téma. A Afriku měl navíc upřímně rád, to čtenáři neunikne. Přesto neváhá poukázat i na její odvrácenou tvář, pro kterou nachází pochopení. Nestaví se tomuto rozporuplnému kontinentu a jejím obyvatelům s obvyklou evropskou nadřazeností, nýbrž jako pokorný poutník, který má...
Více
Kniha je opravdu brilantně napsaná, v poutavých příbězích se člověk dozví o minulosti, ale i přítomnosti afrických států, v nichž autor pobýval v obdobích 50., 60., ale i pozdějších let, o vojenských převratech, jejich činitelích a dopadech na civilní obyvatelstvo, přiblíží mentalitu, smýšlení a zvyky afričanů nám tolik vzdálených, vypráví...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Když ľudský život závisí od takej prchavej a krehkej veci ako je tieň

V knize Eben líčí polský reportér Ryszard Kapuściński svá dobrodružství z Afriky. Faktické poznatky obohacuje mnohdy napínavými příhodami, mimo jiné se věnuje tamní problematice oboustranných stereotypů. Přináší tak pohled na jedinečnou mentalitu, velmi odlišnou od té naší.
Celá recenze

K přečtení

(...) Kapuścińského ambicí je proniknout pod onu slupku: vyhledává obyčejné lidi, snaží se žít v chudých čtvrtích, cestuje do zapadlých vesnic. V reportážích se vyhýbá generalizacím, nechává "mluvit" události a situace. Ty bývají pro Evropany málo pochopitelné, jindy drastické.

Afrika podle reportéra Kapuścińského

(...) Kapuściński ctí čtenářův čas. Píše úsporně a stručně. (...) Jeho lakoničnost ovšem není povrchní. Devětadvacet textů Ebenu zájemce o africké dění, respektive o dění v tzv. třetím světě, nezklame.

Kapuscinského Eben je nejlepší knihou o Africe

(...) Eben je to nejlepší, co si lze u nás o Africe přečíst. Žijeme v bludu, že ten nebohý kontinent známe. Vídáváme v televizi podvyživené děti, oběti masakrů a slumy. Vidíme těla, ale nevnímáme za tím lidi. Kapuscinski ano, protože s nimi žil.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Eben
Autor:
Kapuściński, Ryszard
Nakladatel:
Absynt
Edice:
Prekliati reportéri
EAN:
9788089845545
ISBN:
978-80-89845-54-5
Doporučená prodejní cena:
389 Kč
Originál:
Heban
Překlad:
Marušiak, Jozef
Popis:
1× kniha, brožovaná, 344 stran, slovensky
Rozměry:
11,5 × 18,5 cm
Rok vydání:
2016 (1. vydání)
Jazyk:
slovensky