Bernhard Schlink - Letní lži

Letní lži

Nakladatel: Prostor 2017
Rozebráno
258 Kč
pohlídat

Anotace

Bernhard Schlink, autor celosvětového bestselleru Předčítač, se v novém souboru povídek zamýšlí nad tématem lži; ta hraje často hlavní úlohu ve vztazích mileneckých, manželských, mezi rodiči a dětmi i ve vztahu k sobě samému.



Sedm povídek o lidech různého věku čtenáře zavádí do období léta, kdy eskalují větší či menší nepravosti a podvody,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Přečetla si knihkupkyně ze Zlína

Sedm krásných povídek od autora Předčítače nás nutí přemýšlet o malých i velkých lžích ve vztazích mileneckých, rodinných i lžích sami sobě. Skvěle zpracovaná psychologie postav a jejich příběhů.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

A nad lží vítězí...

Bernhard Schlink, autor světoznámého Předčítače, přichází s povídkovým souborem, jímž se prolíná fenomén lži snad ve všech myslitelných podobách: je tu lež malá i velká, záměrná i náhodná, škodolibá i nevinná. Existuje kromě pravdy ještě něco dalšího, co by mohlo vnést naději do prolhaných dialogů, vztahů, rodin, situací, celých životů?
Celá recenze

Recenze: Důležitá rozhodnutí se rodí zničehonic, připomínají povídky Letní lži Bernharda Schlinka

(...) Ale o pomíjivost v Letních lžích vlastně jde: léto vždy skončí příliš brzy a věrně tak zrcadlí běh lidského života. Povídky, které Schlink v nové knize čtenářům předkládá, z tohoto pocitu zcela vycházejí. A právě cit pro neuchopitelné dělá z autora velkého spisovatele, jehož rukopis je v určitých momentech podobný třeba rukopisu Marcela Prousta. reklama Schlink to ostatně ukázal už v Předčítači, v němž ze vztahu mladého chlapce a postarší ženy, bývalé dozorkyně v koncentračním táboře, dokázal vytvořit neobyčejné drama. (...) Tematickému ladění odpovídá i Schlinkův styl. Je jako obvykle civilní, uměřený, prostý velkých gest. Nenápadný, tlumený projev souzní s atmosférou pozdního léta a nadcházejícího podzimu. Jako by se v něm zrcadlila lidským životům tak vlastní melancholie.

Napsal Předčítače. Teď Bernhard Schlink odhaluje skryté Letní lži

(...) V němčině vyšly Letní lži poprvé v roce 2010. K českému čtenáři se dostávají po sedmi letech. Vývoj technologií sice od té doby o něco postoupil, na hodnotě to však knize neubralo. Téma osamělosti ve světě, kde můžeme komunikovat s kýmkoliv a kdekoliv, je možná ještě více aktuální. Schlink však nepíše jen o zásahu sociálních sítí a dalších nových komunikačních kanálů do lidských životů. Jak už název knihy napovídá, řeší také lži, ve kterých lidé žijí, často vědomě a někdy i spokojeně. Autor v knize líčí vztah dramatika a vysokoškolské učitelky, který se topí v touze druhého ovládat a vlastnit. Vypráví i příběh rodiny, kterou muž úmyslně odstřihne od civilizace a kontaktu s okolím, a popisuje putování staré ženy za její první láskou.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Letní lži
Autor:
Schlink, Bernhard
Nakladatel:
Prostor
EAN:
9788072603619
ISBN:
978-80-7260-361-9
Doporučená prodejní cena:
287 Kč
Originál:
Sommerlügen
Překlad:
Kufnerová, Zlata
Popis:
1× kniha, brožovaná, 248 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 20 cm
Rok vydání:
2017 (1. vydání)