Rainer Maria Rilke - Elegie z Duina ...

Elegie z Duina / Sonety Orfeovi

Nakladatel: Pavel Mervart 2017
Rozebráno
125 Kč
pohlídat
Elegie z Duina

Elegie z Duina

89 Kč
Rozebráno
89 Kč
pohlídat

Anotace

Rilkovo vrcholné dílo Elegie z Duina začalo vznikat počátkem roku 1912. Autor se tehdy na pozvání Marie Thurn-Taxisové uchýlil na zámek Duino nedaleko Terstu. Zde se začaly rodit básně, jejichž vznik autor vnímal doslova jako božské vnuknutí. Elegie dokončil až v roce 1922 ve Švýcarsku, stranou civilizace, ve čtverhranné věži prastarého zámku...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Musím se přiznat, i když čtu poezii ráda, že jsem se docela bála obtížnosti a nesrozumitelnosti. Jenže překlad pana Gruši je tak krásný... Knížku jsem vrátila do knihovny a teď počase si Elegie půjčila znovu. Starší vydání, překlad P.Eisner. A i když na pana Eisnera nedám dopustit, jeho překlad by mne k chuti znovu číst Elegie nikdy nenalákal. Dík, pane Grušo!

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Rilke vychází v novém překladu

(...) Neexistuje patrně dílo, které by nám s takovou jasností a existenciální naléhavostí zjevovalo nesmírnou rozlohu světa, v němž žijeme. Které by tak důrazně vytrhávalo naše ostrůvky bezpečí z "popsaných" vazeb a dávalo nám tak zblízka nahlédnout do rozptýlené, neviditelné oblasti našeho bytí. Z něhož by tak zřetelně vystupoval jeho smysl: starost o vyslovení tohoto světa až tam, kde nás přesahuje, kde je odsouzen (či stvořen) k mlčení, za onen ošlapaný práh, kam v náručí "hrozných andělů" směřujeme.

Rilke v klubu poezie

(...) Narození i smrt, láska i rozchod, štěstí i zmar, neustále se opakující stereotypy života, to vše oslovuje citlivou duši básníka, který si pokládá nekončící řadu otázek. Musí to tak být? Co učinit, aby si člověk vzal na druhý břeh (smrti) to, co je trvalé? Nakonec se stejně obrací k sobě s vědomím, že "...v srdci mi pramení bohatství bytí."

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Elegie z Duina / Sonety Orfeovi
Autor:
Rilke, Rainer Maria
Nakladatel:
Pavel Mervart
EAN:
9788074652578
ISBN:
978-80-7465-257-8
Doporučená prodejní cena:
139 Kč
Překlad:
Novotný, Pavel
Popis:
1× kniha, brožovaná, 112 stran, česky
Rozměry:
14,5 × 21 cm
Rok vydání:
2017 (1. vydání)