Bohuslav Vaněk-Úvalský - Zabrisky

Zabrisky

Nakladatel: Petrov 1999
Rozebráno
164 Kč
pohlídat

Anotace

Nový román mladého českého autora.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Podívej se světu pod kalhotky

(...) Nadupané tempo vydrželo spisovateli na pět set stran textu a ještě mu zbyla kreativita pro originální autorský web www.zabrisky.cz, na němž lze knihu zatím jedině sehnat, což je součást strategie tohoto rozhněvaného muže v boji proti systému, tentokrát v podobě knihkupeckého molochu. Uvidíme, zda tento román konečně vyvolá pozornost, kterou by si tvůrce, jenž se sám ironicky nazývá "zadním českým spisovatelem", zasloužil. Úspěšné prózy současných tuzemských autorů se odehrávaly v Mongolsku či na Sibiři, vyprávěly o odsunu Němců, o dospívání za socialismu nebo o Vietnamcích. Zabrisky je román o nás v přítomném čase. Velký román o nás všech.

Virtuální utopie z pražských Nuslí

(...) Paralela s medializovanou společností se zde přímo nabízí. Nicméně hra Vaňka-Úvalského se odehrává ve virtuální anonymitě, kde může každý získat libovolnou identitu. Uniknout všednímu světu, dosáhnout dokonalosti. Místo svobody však přichází ještě krutější otroctví. A podobně jako u Orwella cesta zpátky nevede. Zabrisky, vypravěč vlastního příběhu a vyděděnec starých časů, se coby nájemný pisálek hbitě pohybuje v prostředí brakové literatury a vytváří líbivé kompiláty. Na objednávku vystřihne Steelovou, mexickou telenovelu i Charlese Bukowského, avšak o vlastní velké knize už může jenom snít. (...) Jde o text-mozaiku, která se postupně doplňuje z nejednotných fragmentů příběhu, příloh, sloganů, přehledů reálií a slovníčku pojmů. Mísí se v něm ironie s absurditou dotaženou až do extrému. Podle zásad nového českého text-popu, které Vaněk-Úvalský razí, je Zabrisky kniha barbarská, živá a možná i skutečná. (...)Má rychlý spád, nabitý děj i smysl pro detail. Každému, kdo je ochotný číst, ukáže svou vstřícnou tvář.

Román Zabrisky je lehké čtení pro náročné

(...) Co je Zabrisky? Zajímavý námět, ojedinělý typ hlavní postavy (Zabrisky je přesný typ outsidra, který by v americkém akčním či detektivním filmu nakonec, zmlácený, ale nezlomený, zvítězil), spád, prostředí Prahy těchto dnů, zdařilé dialogy, vyprávění v ich- formě...

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Zabrisky
Autor:
Vaněk-Úvalský, Bohuslav
Nakladatel:
Petrov
EAN:
9788072270576
ISBN:
80-7227-057-5
Doporučená prodejní cena:
182 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 216 stran, česky
Rozměry:
13 × 19 cm
Rok vydání:
1999