Proťuknout si partnera cestou do Jiljí

/ Supraphon

Audioverze humorného románu, podle kterého vznikl i legendární film. Milý, vtipný a nesmírně poutavý příběh dvou mladých lidí, kteří se náhodně setkají, zamilují se do sebe a podniknou předsvatební cestu po horách i řece do městečka Jiljí, napsal Miroslav Skála v roce 1975. Podle této knihy natočil v roce 1983 režisér Hynek Bočan stejnojmenný televizní film. Hlavními filmovými hrdiny byli tenkrát Libuše Šafránková a Josef Abrhám.

Nyní se příležitosti převést literární předlohu do podoby audioknihy chopili jiní dva talentovaní mladí lidé - Tatiana Vilhelmová a Vojtěch Dyk, stejně jako jejich filmové předobrazy partneři i v civilním životě. Oba se nesmírně osobitě zmocnili textu - s chutí, humorem a jemnou ironií vyprávějí historii předsvatební cesty přírodovědce a jeho milované empatické dívky. Dvojice zdolává peřeje řeky, bouřku na horách, zmije i řadu dalších překážek stojících jim v cestě do kostelíka v městečku Jiljí, kde se nakonec koná jejich sňatek. Hudba Petra Skoumala, která jejich cestování doprovází, je využita z původního filmu. Přesto si alespoň jednou Vojtěch Dyk v příběhu zazpívá - panychidu za zničenou loď. Vtip a humor textu, který nemohl být ve filmu zcela využit, se nyní, díky těmto dvěma interpretům, projeví v celé své svrchovanosti. Skvělý text, legendární příběh a jeho noví mimořádní interpreti!

Další články

Rádio Kosmas

Dramatizace Emmy Jane Austenové na CD

Na rodinném sídle Hartfield, který Emma obývá se svým hypochondrickým otcem, se věnuje nudným činnostem vhodným pro mladou dámu – vyšívá, maluje, navštěvuje chudé, a také pečuje o zdraví pana Woodhouse, což ji vůbec neuspokojuje. S velkým nadšením se rozhodne činit lidi kolem sebe šťastnými. Přesvědčena o vlastní neomylnosti –a s velkou dávkou sebejistoty – ovlivňuje mezilidské vztahy nejen na svém panství.
 | Radioservis
Rádio Kosmas

Někde se pohybuje bezohledný vrah a Wallander je v pátrání stále o krok pozadu

Oslava slunovratu v maskách a kostýmech z osmnáctého století má neslavný konec – trojice mladých lidí, která se jí zúčastnila, je pohřešovaná. V letním klidu policejní stanice se však nikdo příliš neznepokojuje ... Starosti rodičů bere vážně snad jen Wallanderův kolega Svedberg. Když je pak nalezen zavražděný ve svém bytě, začne Kurt Wallander hledat stopy v tajemstvích respektovaného kolegy a mimo jiné najde fotografii okostýmované mládeže.
 | OneHotBook
Rádio Kosmas

Halo Havlovi z Turnových hájů

CD natočila Eva Turnová na základě svých sloupků Turnový háj, které se na stránkách týdeníků Reflex a Instinkt objevují od roku 2011 a každoročně je jejich průřez vydáván v stejnojmenných "sebraných spisech". Těch vyšlo zatím pět dílů a na jaro se chystá vydání šestého.