Na dotek - podcast Aktualne.cz, host Martin Chadima

/ Petr Vizina, Aktualne.cz

Duchovnímu Církve československé husitské Martinu Chadimovi přišlo, že současné historické romány jdou trochu po povrchu. „Buď jsou to čisté fantasy bez reálného podkladu, nebo byly napsané hantýrkou 21. století, kde spolu lidé mluví jako v tramvaji, jen mají historická jména. To mi vadilo,“ vysvětluje, co ho přimělo sepsat historickou prózu Poslední kacíř.

Další články

Rádio Kosmas

Megafon - o práci knižních redaktorů s Jakubem Sedláčkem

Každému, kdo drží v ruce knihu, je jasné, že nespadla z nebe. Tak jako se čtenář neobejde bez autora, neobejde se žádný autor bez redakční práce. Na to, jak je to práce kvalifikovaná a nepostradatelná, je vlastně hodně anonymní. Proto je dnešním hostem podcastu Megafon šéfredaktor nakladatelství Paseka Jakub Sedláček, který inicioval a sestavil knihu Neviditelné řemeslo, která práci redaktorů jejich vlastními slovy zájemcům přibližuje.
 | Tomáš Weiss, studio Soundguru
Rádio Kosmas

Na dotek - podcast Aktualne.cz, host Lenka Horňáková - Civade

Česko-francouzská spisovatelka Lenka Horňáková-Civade popisuje fiktivní setkání dvou géniů evropské renesance, pobělohorského exulanta z Čech Jana Amose Komenského a nizozemského malíře Rembrandta van Rijna. Její francouzsky napsaný román Amsterodamské vigilie právě česky vydalo Argo. Autorka nyní píše scénář k filmu režiséra Václava Kadrnky, jehož hlavní postavou bude rovněž Komenský.
 | Petr Vizina, Aktualne.cz
Rádio Kosmas

Megafon - s Michalem Pařízkem o hudebním multižánrovém časopisu Fullmoon

Tentokrát se budeme bavit o Fullmoonu. Ani ne tak o dorůstání měsíce nebo španělském extra panenském olivovém oleji, ale o multižánrovém hudebním časopisu. Ten vznikl v roce 2010 a v říjnu se dočkal svého 150. čísla. Proto dostal do studia Megafonu pozvání šéfredaktor Michal Pařízek.