Sepulvedovo podobenství načteno

/ Tomáš Weiss

Autorem knížky O Rackovi a kočce, která ho naučila létat je chilský spisovatel Luis Sepulveda, žijící ve španělském Gijónu. Je aktivní v ochraně přírody, spolupracuje s organizací Greenpeace a na jeho díle je to znát. Příběh sám, původně určený dětem, podobně jako Exuperyho Malý princ, je tak promyšlený, že jen dospělý dospělý ocení všechny jeho aspekty.

Další články

Rádio Kosmas

Tak mladíku, pracky pěkně nahoru!

Může být pro vraha něco horšího, než když ho pronásledují tři zarputilé důchodkyně, které už se, žerty stranou, zubaté ani trochu nebojí? Není nakonec nejúčinnější metodu vyšetřování sbírání klepů? Seniorky z důchoďáku Podzimní háj jdou do akce. Audio namluvila Daniela Bartáková.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Role fotbalu v osamělosti třiašedesátileté ženy

Tady byla Britt-Marie je další knihou Fredrika Backmana. Audio hlas Valérie Zawadské, která se ujala už četby Babička pozdravuje a omlouvá se, říká „V ‘Babičce’ se o Britt-Marii mluví jako o určité osobě, která žije v domě spolu s ostatními hrdiny. A posluchač si ji zafixuje jako odpornou, protivnou, ječivou, hádavou ženskou. Kdežto v Tady byla Britt-Marie nám dojde, proč taková je. A pochopíme ji. Román vypráví také o vnitřní osamělosti, do které se člověk může dostat jak sám, tak okolnostmi.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Nestat se cynickým idiotem

Původně čtyřdílnou rozhlasovou inscenaci podle Dostojevského románu Idiot natočil v roce 1982 Josef Melč. Je příkladnou ukázkou jeho precizní práce, pokorně vůči významovým intencím předlohy a náročné na interprety. Tak jako scénárista se i režisér soustředil na dramatické vztahy mezi hrdiny románu. V hlavní roli Jan Hartl.