Jako Don Quijote Josef Kemr

/ Tomáš Weiss

Takže opakujeme: v hlavní roli nesmrtelného Cervantesova díla Josef Kemr. Vypravěč - Miroslav Horníček. Sancho Panza - Ladislav Mrkvička. A ještě Somr, Vinklář....Inscenace z roku 1988. Těžko najít lepší příležitost, jak si klasiku osvěžit nebo poslechem nasát povinnou školní četbu, což se u dnes obtížně čitelné klasiky většinou rozumnými češtináři toleruje.

Další články

Rádio Kosmas

Hodina s Karlem Högerem z roku 1962

Pro všechny, kdo mají uši ke slyšení, je hlasové interpretační umění Karla Högera svátkem. Tentokrát zapátral Radioservis v lahůdkářství zvaném archív Českého rozhlasu a vytáhl na světlo bóží rozhlasovou hru Heinricha Bölla Hodina v rodném městě. V dalších rolích dramatizace z roku1962 Bohumil Záhorský nebo Jaroslava Adamová.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Herbertova Duna nestárne

A to přesto, že je to letos už padesát let, kdy za ni Frank Herbert získal nejprestižnější literární ceny žánru sci fi. V roce 1984 natočil David Lynch filmovou adaptaci a roku 2000 vznikla také koprodukční třídílná minisérie, která se částečně natáčela i v ČR. Teď ji herci Marek Holý a Jana Stryková načetli jako audioknihu. Duna čili planeta Arrakis, zázračná melanž, pouštní červi....
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Tučňák zachránce nebo zachráněný?

Tučňáci jsou, zdá se, za jistých okolností schopni věrného přátelství. Příběh Toma Mitchella není fikce. Možná si při jeho poslechu vzpomenete i na nedávnou zprávu, kdy se zachránce tučňáka pokoušel vrátit opeřence do volné přírody, ale on se za ním stovky kilometrů stále vracel. Prostě je lepší se smířit s tím, že budete mít kámoše-special. Audio planetárně oblíbené knihy čte Kryštof Hádek.