Dialog Forman - Sláma

/ Tomáš Weiss

Jak se vlastně dostal Bohdan Sláma do důvěrného rozhovoru s Milošem Formanem? Jak vznikala kniha Povoláním režisér?
Jak se vlastně dostal Bohdan Sláma do důvěrného rozhovoru s Milošem Formanem? Jak vznikala kniha Povoláním režisér?

Je to kniha o filmu, ne o tom, jak se dělají dvojčata...

Předpokládám, že na začátku knihy byl váš obdiv k režisérovi, který se dostal někam hodně daleko. Jak jste se seznámili a dostali k sobě tak blízko, že bylo možné - předpokládám - mluvit otevřeně a uvolněně?

Nikdy jsem si nedovedl ani představit, že bych se mohl s Milošem Formanem setkat, ale nakonec to bylo docela jednoduché - moje žena redigovala několik knih Martiny Formanové, takže když jsme spolu jeli v prosinci 2008 do New Yorku, domluvily se spolu, že je navštívíme v jejich bytě na pokraji Central Parku, a bylo to velice příjemné setkání. Od té doby jsme se ještě několikrát potkali v Praze, ale nikdy jsme neměli příležitost se pořádně pobavit o filmu, a mně to bylo líto, proto jsem Miloše Formana po několika letech požádal, jestli bych u nich nemohl strávit několik několik dní a popovídat si s ním.
 
Má se čtenář bát,že ho rozhovor dvou režisérů zavede do přílišných, profesně zcela speciálních problémů? Nebo je to vlastně kniha, které se liší od biografických rozhovorů právě tím, že se místo otázek "jak to děláte, ty dvojčata" spíš ptá: "Jak se vám podařilo natočit tuhle scénu tak a tak?"

Úplně původně jsem chtěl z našeho povídání udělat skripta pro studenty FAMU, ale domnívám se, že výsledný text není čistě odborný a snad ani nudný, ale může nastínit zákulisí filmové práce každému, kdo se o film aspoň trochu zajímá. Je pravda, že o výrobu dvojčat jsem se při rozhovoru skutečně nezajímal, zato několik filmových scén jsme pitvali podrobně.
 
Kým je pro vás profesně a lidsky Miloš Forman? V čem by se měl český filmař od něho inspirovat, co by se měl od něj naučit?

Miloš Forman je pro mě jedinečná osobnost v mnoha ohledech. Výrazně ovlivnil českou i světovou filmovou tvorbu, podařilo se mu výrazně uspět u kritiky i u diváků, současně je to moudrý a pokorný a krásný člověk.

Další články