Stoletý stařík, co vylezl z knihy na plátno a počkal tam na Analfabetku

/ Tomáš Weiss

Kniha Jonase Jonassona Stoletý stařík, který vylezl oknem a zmizel byla jednou z nepopulárnějších knih loňského roku. 12. května vyjde autorovi česky druhá kniha Analfabetka, která uměla počítat. V té chvíli bude už v kinech film se staříkem.

Další články

TV Kosmas

Maďarsko - hlavní země letošního veletrhu Svět knihy

Po loňském Slovensku máme letos příležitost poznat blíž literaturu Maďarska. Na pražském knižním veletrhu Svět knihy od 15. do 18. května. Při návštěvě Maďarského institutu, kde jsme se ptali na pár zajímavostí, se nám podařilo také zastihnout aktualního laureáta Magnesie Litery za překlad Roberta Svobodu. Ten překlad byl totiž z maďarštiny - Péter Esterházy: Harmonia Caelestis.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Doktor Spánek, pěkné sny!

Stephen King napsal vloni novou knihu. Teď mají čtenáři možnost přečíst si ji česky. Jmenuje se Doktor Spánek a hlavní roli v ní má ten malý chlapec, syn zešíleného spisovatele, který měl v Osvícení ta nepříjemná vidění. Teď vyrostl a má zase jiné trable. Takže - asi by to chtělo si před Doktorem Osvícení trochu zopakovat.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Magnesia Litera 2014 - čtení čtveřice nominovaných

V úterý ve 20.20 na ČT Art proběhne vyhlášení literárních cen Magnesia Litera, včetně čtenářské soutěže Kosmasu. Můžete si zatím třeba předem tipnout, kdo bude mezi oceněnými. Já tipuju Jana Němce, Kateřinu Rudčenkovou, Jiřího Padevěta, Rudolfa Svobodu, Dějiny zemí Koruny české, duo Buddeus-Böhm a Jana Trachtu. Tak schválně, uvidí se 8. dubna večer.