Velký knižní čtvrtek - jaro 2017: Mariusz Surosz - Ach, ty Češky!

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Po velmi úspěšné knize Pepíci pokračuje polský novinář v zachycení moderních českých dějin na pozadí konkrétních lidských životu. Tentokrát jsou v hlavních rolích ženské hrdinky, např: např. Věra Čáslavská, Růžena Vacková, Adina Mandlová, Petra Šáchová....

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2017: Lenka Horňáková - Civade: Marie a Magdalény

Česká autorka, žijící ve Francii, napsala svoji knihu Marie a Magdalény ve francouzštině a do češtiny ji sama přeložila. I ve Francii ceněná kniha vypráví příběh jednoho ženského rodu, který v Čechách druhé poloviny 20. století prožívá všechno, co doba přinesla. Jsou to navíc ženy bez otců a o to je všechno těžší.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Pražská literární kavárna v Řetězové ulici s novým literárním kavárníkem Zdenko Pavelkou

Literární kavárny jsou vzácná místa. Knihy a jejich autoři se v nich potkávají se svými kamarády - jinými autory a čtenáři. V Praze patří už roky k oblíbeným ta v Řetězové ulici. Jejího provozu se teď ujal literární redaktor, publicista a nakladatel Zdenko Pavelka. V kavárně se přestalo kouřit, zvýšil se počet literárních programů, v pátek bude živá hudba...víc sledujte na www.kavarnaretezova.cz/program.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

S Vratislavem Slezákem nejen o Kafkovi, ale hlavně

První díl třídílné Kafkovy monografie německého literárního vědce Reinera Stacha přeložil Vratislav Slezák, jinak dvorní překladatel Hesseho a Manna. Přestože v němčině vyšel tento díl jako poslední, chronologicky správné je vydat ho jako první. Však se také jmenuje Rané roky. Druhý díl - Roky rozhodování- vyjde na konci roku 2017 v překladu Michaela Půčka, třetí Roky poznání v roce 2018 v překladu Petra Dvořáčka.