Vousatí jako blues samo

/ Tomáš Weiss

V abecedě moderní hudby je najdete snadno. ZZ Top jsou prostě na konci. Kapela, která od roku 1969 mastí blues a jeho odvozeniny způsobem, který z ní udělal legendu. A vousatá image jim připravila nestárnoucí vzhled až do sta let. Vždyť jako dědci vypadali skoro vždycky. Víc v knize Pivaři a frajeři. Video je z letošního roku.

Další články

TV Kosmas

Přes Vláčilův film až ke knize - Markéta Lazarová

Pochopitelně, že nejprve si František Vláčil přečetl knihu Vladislava Vančury a pak vznikl geniální film. Jenže dnes by to mohlo fungovat přesně naopak. Okouzleni filmem, začnou se mnozí ptát po předloze. Právě v další reedici opět vychází. Román z hrubozrného středověku vyšel poprvé v roce 1931. V tom roce vyhrála kniha anketu Lidových novin o Knihu roku.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Tři sestry cestou na otcovy narozeniny

Dialogy, dialogy,dialogy....sama Petra Soukupová říká, že právě na nich je víc než její předchozí knihy ta poslední postavená. Často ale jde i o dialogy vnitřní, o ty, které druzí neslyší, ale za určitých konstalací stále běží hlavou a hádáme se v nich sami se sebou. Něco prostě máme odvahu říct nahlas rovnou, něco aspoň po letech, ale něco v nás dál nevyřčené tiše kvasí.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Smrť si přišel pro Pratchetta

Ve věku 66 let zemřel sir Terry Prachett. Ten, který použil žánr fantasy k velmi hluboké a nebanální satiře světa. V nejlepší tradici anglických ironiků si utahoval z klišé, která dělají náš život komickým a z nás občas pěkné kašpary. Svoji Úžasnou zeměplochu psal víc jak 30 let. Překladatel Jan Kantůrek právě dokončil posledních pár stránek překladu zeměplošského románu Pod parou (Stoupající pára). Kniha by měla vyjít v nakladatelství Talpress v dubnu 2015.